ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το διάστημα προκαλεί... πρόωρη γήρανση!

Η ζωή στο διάστημα προκαλεί… πρόωρη γήρανση. Αυτό δείχνει μία νέα επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και το ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The FASEB Journal». Συγκεκριμένα από τα συμπεράσματα της μελέτης προέκυψε ότι το περιβάλλον μικροβαρύτητας προκαλεί αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση και την αρτηριοσκλήρυνση. «Έχουμε εξελιχθεί να εξαρτόμαστε από τη βαρύτητα για τη ρύθμιση της βιολογίας μας και, χωρίς αυτή, οι ιστοί μας παθαίνουν σύγχυση. Το χειρότερο από όλα είναι ότι γερνούν ταχύτερα», σημείωσε ο αρχισυντάκτης του «The FASEB Journal», Τζέραλντ Ουάισμαν.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Μερικά από τα δείγματα παρέμειναν στη Γη, ενώ άλλα μεταφέρθηκαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και καλλιεργήθηκαν στο ίδιο χημικό περιβάλλον.

Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι παραμονή σε περιβάλλον μικροβαρύτητας, επηρεάζει περισσότερα από 1.000 γονίδια, ενώ τα κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα παρήγαγαν μεγαλύτερες ποσότητες κυτοκινών, ουσιών, δηλαδή, που σχετίζονται με τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Οι ουσίες αυτές προκάλεσαν φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και τελικά κυτταρικό θάνατο.

«Η έκθεση στη μικροβαρύτητα προκαλεί αλλαγές παρόμοιες με αυτές που σχετίζονται με ασθένειες του γήρατος όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η οστεοπενία, η μυική ατροφία και η εξασθένηση της ανοσολογικής απόκρισης. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου είναι κοινός παρονομαστής», εξήγησαν οι ερευνητές.