ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Space X: Απειλή για τον πλανήτη Άρη το αυτοκίνητο της Tesla

Το κατακόκκινο σπορ αυτοκίνητο Tesla Roadster που εδώ κι ένα μήνα ταξιδεύει στο διάστημα με τον πύραυλο Falcon Heavy της Space Χ, αποτελεί μια θαυμάσια διαφήμιση και για τις δύο εταιρείες του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ. Όμως, όπως σε κάθε νόμισμα, υπάρχει και μια δεύτερη όψη. Tο διαστημικό αυτοκίνητο είναι πιθανότατα πήχτρα στα γήινα μικρόβια. Έτσι, αποτελεί την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα βιολογική απειλή για να μολύνει τον 'Αρη - αν ποτέ πέσει πάνω του.

Τα διαστημικά σκάφη που προορίζονται να προσεδαφισθούν σε άλλα ουράνια σώματα, ελέγχονται προηγουμένως από το Γραφείο Πλανητικής Προστασίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Κι αυτό για να διασφαλισθεί ότι, όταν αφήνουν τη Γη, δεν μεταφέρουν βακτήρια στο διάστημα.

Όμως, επειδή το αυτοκίνητο Tesla δεν προοριζόταν για τον ‘Αρη, δεν πέρασε από τη διαδικασία προσεκτικής απολύμανσης πριν την εκτόξευσή του. Έτσι, το Roadtser με τον «Αστράνθρωπο» στο τιμόνι του, μεταφέρει κατά πάσα πιθανότητα μια αντιπροσωπευτική συλλογή γήινων μικροοργανισμών. Ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή βακτηρίων που έχουν ποτέ εκτοξευθεί από τη Γη, λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πέρντιου της Ιντιάνα.

«Αν υπάρχουν «ντόπιοι» έμβιοι μικροοργανισμοί στον ‘Αρη, κινδυνεύουν να μολυνθούν από τη γήινη ζωή», δήλωσε ο καθηγητής γεωπιστημών και πλανητικών επιστημών Τζέι Μέλος. Τόνισε ότι ακόμη κι αν οι τεχνικοί είχαν ακτινοβολήσει το εξωτερικό του αυτοκινήτου για να σκοτώσουν τα μικρόβια, το εσωτερικό του και ιδίως η μηχανή θα διαθέτει πολλά βακτήρια ακόμη. Κι αυτό γιατί οι μηχανές των αυτοκινήτων δεν συναρμολογούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον.

Τα βακτήρια είναι πιθανό – όντας αντιμέτωπα με τις σκληρές συνθήκες του διαστήματος- να αναστείλουν τις λειτουργίες τους, εωσότου βρεθούν σε πιο φιλικό περιβάλλον. Αλλά κάλλιστα μπορούν να επιβιώσουν από το διαστημικό ταξίδι, όπως έχουν δείξει σχετικά πειράματα στο παρελθόν, διαβεβαίωσε η καθηγήτρια αεροναυτικής και αστροναυτικής Αλίνα Αλεξέενκο του Πέρντιου.

Η μεταφορά γήινων μικροβίων στον ‘Αρη -ή όπου αλλού εκτός Γης- σχεδόν σίγουρα θα πυροδοτήσει μια σκληρή μάχη ανάμεσα στους ντόπιους και στους εισβολείς, με πιο πιθανό τα γήινα βακτήρια να νικήσουν, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Υπάρχει βέβαια και μια πιο αισιόδοξη οπτική γωνία, ότι τα μικρόβια του αυτοκινήτου ουσιαστικά αποτελούν ένα είδος «μπακ-απ» της γήινης ζωής. «Τα βακτήρια στο Tesla μπορούν να θεωρηθούν μια βιοαπειλή ή ένα αντίγραφο ασφαλείας της ζωής στη Γη», δήλωσε η Αλεξέενκο.

Το Tesla προς το παρόν δεν κινείται προς τον Άρη

Προς το παρόν πάντως, ο πύραυλος με το Tesla δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον «κόκκινο» πλανήτη. Το διαστημικό αυτοκίνητο, που ταξιδεύει με ταχύτητα 11.690 χιλιομέτρων την ώρα, μετά απο ένα μήνα ταξιδιού έχει πια φθάσει σε απόσταση περίπου οκτώ εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ απέχει 196 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ‘Αρη.

Το σκάφος της Space X ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο και αναμένεται να διασταυρωθεί με την τροχιά του ‘Αρη για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο, σε απόσταση 110 εκατ. χλμ. από τον γειτονικό πλανήτη. Εκτιμάται ότι θα φθάσει στην κοντινότερη απόστασή του από τον ‘Αρη (περίπου 7 εκατ. χλμ.) τον Οκτώβριο του 2020.

Αν όντως αυτό συμβεί, τότε θα είναι αρκετά μακριά και ο ‘Αρης δεν θα μπορέσει να έλξει βαρυτικά τη διαστημοσυσκευή και να την αναγκάσει να τεθεί σε τροχιά γύρω του ή να προσκρούσει πάνω του. Όμως, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, στην πορεία μπορεί να υπεισέλθουν διάφοροι απρόβλεπτοι παράγοντες, που να επηρεάσουν την ταχύτητα και την πορεία του σκάφους, με συνέπεια να καταλήξει στην «αγκαλιά» του ‘Αρη.