ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σήμερα η εκτόξευση του «Falcon Heavy» του Έλον Μασκ για τον ... Άρη - Ο ισχυρότερος πύραυλος της ανθρωπότητας [Βίντεο]

Σήμερα είναι μια σημαντική ήμερα για την εξερεύνηση του διαστήματος καθώς αναμένεται να λάβει χώρα η εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου της ανθρωπότητας εν ονόματι«Falcon Heavy» με προορισμό του τον μακρινό «Κόκκινο Πλανήτη» ή αλλιώς πλανήτη Άρη.

Ο πύραυλος-τέρας , όπως τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Bild», έχει ύψος 70 μέτρα και 27 κινητήρες.

Tο «Falcon Heavy», που θα μεταφέρει μεταξύ άλλων τον κόκκινο «Tesla Roadster», θα μπορεί να παραμείνει σταθερό σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, με τους ειδικούς να αμφισβητούν τον «εγκέφαλο» της ριψοκίνδυνης αποστολής.

Ο πύραυλος ζυγίζει πάνω από ένα τόνο και θα μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 63. 800 κιλά σε μια τροχιά γύρω από την Γη και 16. 800 κιλά στον Κόκκινο Πλανήτη, σύμφωνα με την εταιρεία SpaceX, του Έλον Μασκ.

Ο πάντοτε δραστήριος CEO των Tesla και Space X είχε προαναγγείλει την εκτόξευση του πυραύλου «Falcon Heavy» από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Και μάλιστα, από την ίδια εξέδρα από την οποία εγκατέλειψε τη Γη στις 20 Ιουλίου του 1969 το «Apollo 11».

Ο 47χρονος Νοτιοαφρικανός Μασκ είναι συνήθως… αισιόδοξος στις προβλέψεις του, αυτή τη φορά ωστόσο, είχε «προειδοποιήσει» μέσω του Twitter πως, το όλο εγχείρημα ενδέχεται να αποτύχει, αφού υπάρχει η δυνατότητα ο πύραυλος να εκραγεί –κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με παλαιότερες απόπειρες της SpaceX- κατά την εκτόξευσή του.

Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί υπό τη μουσική υπόκρουση του Space Oddity του Ντέιβιντ Μπάουι.

Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως «θα είναι ή μία εκπληκτική επιτυχία ή ένα μεγάλο μπουμ».

To παράθυρο εκτόξευσης του Falcon Heavy ανοίγει στις 20:30 ώρα Ελλάδος. Μετά την εκτόξευση θα βρεθεί για έξι ώρες σε τροχιά για να αποδείξει πως μπορεί να παραδώσει ένα φορτίο.

Το κόκκινο Τesla Roadster, σύμφωνα με τον πάμπλουτο επιχειρηματία, ιδρυτή των PayPal, Tesla Motors and SpaceX, θα κληθεί να εξερευνήσει τον Κόκκινο Πλανήτη.

Όταν το Falcon Heavy προσεγγίσει τον Άρη, θα απελευθερώσει το «Tesla Roadster» με μία «κούκλα» ντυμένη με στολή αστροναύτη στη θέση του οδηγού, σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση να πάει κάτι στραβά και να καταλήξει στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ο Μασκ δηλώνει ενθουσιασμένος για την αποστολή, ωστόσο παραμένει ρεαλιστής και καταλαβαίνει πως τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως επιθυμεί. Θα θεωρήσει απλά την απομάκρυνση από την πλατφόρμα εκτόξευσης μια επιτυχία.

Ο ίδιος,πάντως,έσπευσε να διευκρινίσει πως, μια αποτυχημένη εκτόξευση δε θα επηρεάσει την παραγωγή των «Falcon 9».

Για την σημερινή αποστολή ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι καθώς σε κάποιες διαστημικές ζώνες,η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον πύραυλο.

Ο σχηματισμός πάγου στον πάνω μέρος του πυραύλου είναι επίσης επικίνδυνος, καθώς και η πιθανότητα να παγώσει το καύσιμο ή να εξατμιστεί το οξυγόνο.

O Έλον Mασκ θέλει να λάβει τα «εύσημα» πριν την ΝΑSA, η οποία έχει προγραμματίσει να εκτοξεύσει το Μάιο το σκάφος «InSight», που αναμένεται να κατέβει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη το Νοέμβριο.

Αν και στατικό, με τα εξελιγμένα επιστημονικά όργανά του είναι προγραμματισμένο να μελετήσει το εσωτερικό του γειτονικού πλανήτη, τους αρειανούς σεισμούς και γενικότερα την γεωλογική εξέλιξή του.









Πηγή