ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ατρακτίδια αντιπυραυλικών λέιζερ για αεροσκάφη

Η ανάπτυξη ατρακτιδίων με ακτίνες λέιζερ για την κατάρριψη εισερχομένων πυραύλων είναι ο στόχος των δύο συμβολαίων που υπέγραψε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Defense Tech και του Military & Aerospace Electronics, η αμερικανική κυβέρνηση με την Northrop Grumman και την Lockheed Martin τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο του Project Endurance, οι εταιρείες έκλεισαν συμβόλαια ύψους 14,6 εκατ. δολαρίων (Northrop Grumman) και 11,4 εκατ. (Lockheed Martin) για την ανάπτυξη όπλων λέιζερ για την προστασία επανδρωμένων και μη αεροσκαφών. Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) του αμερικανικού Πενταγώνου για το 2014.

Το Project Endurance αποτελεί «πνευματικό τέκνο» του προγράμματος Excalibur της DARPA, για την ανάπτυξη τεχνολογιών όπλων λέιζερ που είναι ελαφρύτερα και αποτελεσματικότερα από τα σημερινά λέιζερ.

Η έρευνα πάνω στα λέιζερ φέρεται να έχει προχωρήσει αρκετά για να θεωρείται ρεαλιστική προοπτική η χρήση τους σε ειδικά ατρακτίδια και η αξιοποίησή τους ως τμήμα των συστημάτων άμυνας αεροσκαφών. To ενδεχόμενο ανάπτυξης και χρήσης όπλων λέιζερ εξετάζεται από παλιά από τις ΗΠΑ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα του «Πολέμου των Άστρων» (Star Wars) του προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, που είχε προκαλέσει πανικό στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα (SDI-Strategic Defense Initiative- αφορούσε την ανάπτυξη δορυφόρων και επίγειων βάσεων με όπλα λέηζερ για την καταστροφή των σοβιετικών διηπειρωτικών πυραύλων) θεωρείται πλέον πως στην ουσία αποτέλεσε μία μεγάλη «μπλόφα» των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1980, η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και η Boeing ασχολήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την όλη ιδέα και στον 21ο αιώνα, με το Boeing YAL-1 Airborne Laser Testbed. Στην ουσία επρόκειτο για ένα μεγάλο λέιζερ σε ένα τροποποιημένο 747, με σκοπό την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, το πρόγραμμα ακυρώθηκε από τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς.

Surface Ship Torpedo Defense System

Σε παρεμφερές πλαίσιο αυτοπροστασίας, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει και δοκιμάζει ένα νέο σύστημα προστασίας από τορπίλες. Το Surface Ship Torpedo Defense System αποτελεί ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας το οποίο προορίζεται για χρήση από αεροπλανοφόρα και έχει ως στόχο τον εντοπισμό, στόχευση και αναχαίτιση εισερχομένων τορπιλών με ένα μικρό βλήμα (CAT- Countermeasure Anti-Torpedo).

Δοκιμές έχουν προγραμματιστεί στο αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (όπου έγιναν και κάποια αρχικά τεστ ενός πρωτότυπου μοντέλου), με το αμερικανικό ναυτικό να σχεδιάζει εγκατάσταση του συστήματος σε όλα του τα αεροπλανοφόρα ως το 2035.