ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ποιες χώρες ακολουθούν τη Σκωτία για την ανεξαρτησία τους;

Την αρχή έκανε η Κριμαία, η οποία, όταν αποσχίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από την Ουκρανία και προσαρτήθηκε στη Ρωσία, ακούστηκαν αρκετές φωνές ότι θα ξεκινήσει ένα ντόμινο αποσχιστικών τάσεων και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Πλέον όμως ο συναγερμός χτυπά όχι στις παρυφές αλλά στο κέντρο της Ευρώπης, του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, σε μια κρατική οντότητα κραταιή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότεροι ηγέτες χωρών (και όχι μόνον) παρακολουθούν με αγωνία, πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αφήνουν οι δηλώσεις τους να φανεί, το δημοψήφισμα που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη στη Σκωτία. Στην Ευρώπη υπάρχουν 28 αυτονομιστικά κινήματα άλλα λιγότερο και άλλα πιο σημαντικά και γνωστά.

Ορισμένα από αυτά είναι:

Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία

Πιθανότατα το πρωί της Παρασκευής, εφόσον η κάλπη στη Σκωτία δείξει "ναι" στην ανεξαρτησία, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει αναμόχλευση τόσο στη Βόρεια Ιρλανδία όσο και την Ουαλία.

Στις περιοχές αυτές υπάρχουν τηλεοπτικά κανάλια με την τοπική διάλεκτο, μέσα ενημέρωσης με έντονο ενδιαφέρον για τοπικιστικά θέματα (ενδεικτικό παράδειγμα η Western Mail) κάτι που δείχνει ότι κάποιες ομάδες έχουν ένα έντονο έστω και απωθημένο πάθος για ανεξαρτησία.

Το τέλος της Ισπανίας;

Η Καταλονία έχει δηλώσει προς τη Μαδρίτη ότι "με ή χωρίς" την έγκρισή της, θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την πλήρη ανεξαρτητοποίησή της στις 9 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΕΠ της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο 25% της ισπανικής οικονομίας ενώ εκεί εδρεύουν κάποιες από τις μεγαλύτερες ισπανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς όπως: Seat, CaixaBank, Massimo Dutti, Vueling Airlines κ.α.

Αν αυτό γίνει είναι σχεδόν αναπόφευκτο να ακολουθήσει και η Βασκονία. Μπορεί ο αυτονομιστικός αγώνας της ΕΤΑ των Βάσκων να έχει τελειώσει από το 2011, όμως ποτέ οι Βάσκοι δεν εγκατέλειψαν την ιδέα της ανεξαρτησίας.

Η Υπερδνειστερία και η νόσος... Κριμαία

Λίγες ώρες αφότου ο Πούτιν υπέγραψε την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, Εβγκένι Τσεβτσούκ, κάλεσε τις αρχές του Μόλδοβα να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της φιλορωσικής περιοχής.

Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, έχει τη δική της κυβέρνηση από το 1992 έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης του Μόλδοβα, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι το Τσισινάου θα προωθούσε την ένταξη της χώρας στη Ρουμανία με την οποία έχει κοινή γλώσσα και πολιτισμό.

Αντίθετα η ρωσόφωνη Υπερδνειστερία θεωρεί τη Μόσχα προστάτιδά της.

Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Οι ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας έχουν γίνει πεδίο πολέμου εδώ και μήνες. Οι φιλορώσοι των περιοχών αυτών, δεν μπορούν να δεχτούν ότι η απόσχιση ήταν μόνον για την Κριμαία. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα βοηθήσει κανέναν ένα νέο σενάριο Κριμαίας αλλά οι φιλοδοξία των φιλορώσων δεν έχει πτοηθεί.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Τιρόλο

Από τα λιγότερο γνωστά ίσως κινήματα αλλά οι κάτοικοι του Νοτίου Τιρόλου, μιας περιοχής που αποτελούσε τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και ανήκει στην Ιταλία μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου. Η οικονομική κρίση έφερε τάσεις πλήρους ανεξαρτησίας από τη Ρώμη.

Βενετία

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο που μια διαδικτυακή δημοσκόπηση έδειξε πως 2 στους 3 κατοίκους της Βενετίας επιθυμούν να αυτονομηθεί η περιφέρεια Βένετο.

Βέλγιο: Βελούδινο διαζύγιο με τη Φλάνδρα

Στις τελευταίες εκλογές, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία σάρωσε με κύριο αίτημα οι Φλαμανδοί να αυτονομηθούν από τους Γαλλόφωνους Βαλόνους. Η Φλάνδρα αποτελεί το 1/3 της συνολικής επικράτειας του Βελγίου, το 50% του συνολικού πληθυσμού (περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι) αλλά και το 60% της βελγικής οικονομίας.

Η Γερμανία και η ομόσπονδη αλλά... φευγάτη Βαυαρία

Το πλουσιότερο κρατίδιο της Γερμανίας, αν και είναι κάτι που δεν συζητείται δημόσια, επιθυμεί την απόσχιση του, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις που δεν βλέπουν πάντα το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου και μόνον η κίνηση της εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίσει "παράλογες" ανάλογες κινήσεις όπως αυτή της Σκωτίας εκ μέρους της Βαυαρίας δείχνει πως όπου υπάρχουν διαψεύσεις, υπάρχει και... φωτιά.

Σέρβοι της Βοσνίας

25 χρόνια σχεδόν χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, οι ισορροπίες στην περιοχή είναι ακόμη οριακές. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει ζητήσει δημοψήφισμα για την αυτονόμηση της περιοχής.

Οι Μαγυάροι της Ρουμανίας

Στη Ρουμανία υπάρχει η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων, μια μειονότητα (αν και μεγάλη) 1,4 εκατομμυρίου ανθρώπων, των Μαγυάρων. Αν και δεν έχουν εκδηλωθεί τάσεις απόσχισης, τα αιτήματα για περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά τη γλώσσα και την παιδεία αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία είναι πάγια.