ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αλγόριθμος «έμαθε» να αντιλαμβάνεται την ομορφιά της φύσης

Επιστήμονες στο University of Warwick στη Μ. Βρετανία «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο να αντιλαμβάνεται την ομορφιά της φύσης, βαθμολογώντας εικόνες τοπίων από το 1 μέχρι το 10.

Όπως αναφέρει το BBC, τον επικέντρωσαν σε 200.000 εικόνες, που είχαν βαθμολογηθεί από ανθρώπους χρήστες στην ιστοσελίδα ScenicOrNot, που έχει εικόνες οι οποίες καλύπτουν το 95% της Μ. Βρετανίας.

Ο αλγόριθμος νευρωνικού δικτύου που ανέπτυξαν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου ήταν σε θέση να αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε τοπία στην εξοχή και σε εικόνες εγκαταλελειμμένων κτιρίων, και να τις βαθμολογεί ανάλογα, με τα πιο όμορφα τοπία να βαθμολογούνται με 10. Επίσης, είναι σε θέση να βαθμολογεί και εικόνες οι οποίες προέρχονται από αστικά περιβάλλοντα.

Όσον αφορά στην πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου αλγορίθμου, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα ήταν χρήσιμος ως εργαλείο που θα βοηθούσε στον σχεδιασμό χώρων, αλλά και την προστασία/ συντήρηση εκτάσεων που χαρακτηρίζονται από φυσική ομορφιά.

Όπως είπε η Τσανούκι Σερεσίνε, του Warwick Business School (Dara Science Lab), «ήταν μια ευχάριστη έκπληξη όταν είδαμε ότι βρίσκαμε πως κάποια κτίρια ήταν όμορφα. Νομίζω πως αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς σημαίνει ότι ίσως θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε χώρους στους οποίους είναι πιο ωραίο να ζει κανείς. Οπότε, αν έχουμε έναν αλγόριθμο ο οποίος μπορεί να μας πει γρήγορα αν ένα σχέδιο είναι όμορφο ή όχι, τότε αυτό θα βοηθούσε σημαντικά στη λήψη αποφάσεων».