ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

H Ινδία στην κούρσα για την κατάκτηση του Άρη με το Mangalyaan

Έναν δορυφόρο γύρω από τον πλανήτη Άρη θα επιχειρήσει να θέσει τις επόμενες μέρες σε τροχιά η Ινδία που μπαίνει για τα καλά στην κούρσα της κατάκτησης του Κόκκινου Πλανήτη.

Στόχος των Ινδών είναι ο δορυφόρος Mangalyaanπου εκτοξεύτηκε το Νοέμβριο του 2013 να τεθεί σε τροχιά στις 24 Σεπτεμβρίου.

Εάν τα καταφέρει η Ινδία δεν θα γίνει μόνο η πρώτη ασιατική χώρα που καταφέρνει κάτι τέτοιο, αλλά θα το κάνει και δέκα φορές φθηνότερα από τη NASA που στέλνει τον δορυφόρο Maven στον Άρη τρεις μέρες νωρίτερα από τους Ινδούς, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η προετοιμασία της ινδικής αποστολής διήρκεσε δύο χρόνια και κόστισε μόλις 73 εκατ. δολάρια.

Το Mangalyaan είναι εξοπλισμένο με πέντε επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους μόλις 15 κιλών, με τα οποία θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και θα εξετάσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκάφος είχε τεθεί σε κατάσταση αναμονής ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Μόλις πλησιάσει, οι υπεύθυνοι της αποστολής στον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) θα το ενεργοποιήσουνπυροδοτώντας τον κινητήρα του για 24 λεπτά, στη μοναδική ευκαιρία που θα έχουν να το θέσουν σε τροχιά χωρίς περιθώρια λάθους.

Σημειώνεται ότι περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών στον Άρη έχουν αποτύχει, όπως και η κινεζική αποστολή στον Άρη το 2011.