ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Airlander-10: Το μεγαλύτερο ιπτάμενο κατασκεύασμα στον κόσμο

Η κατασκευή του πρωτότυπου Airlander-10 κοντεύει να ολοκληρωθεί, σε λίγες ημέρες το μεγαλύτερο ιπτάμενο κατασκεύασμα στον κόσμο αναμένεται να απογειωθεί για την πρώτη δοκιμαστική πτήση του.

Το γιγάντιο αερόπλοιο είναι αρκετά εντυπωσιακό, έχει δανειστεί στοιχεία από τα συμβατικά αεροσκάφη, ενώ κινείται με έλικες ελικοπτέρου. Όμως το στοιχείο που μας έχει αφήσει άφωνους, είναι η όψη του Airlander!

Στην πρώτη φάση δοκιμών, το αερόπλοιο της Hybrid Air Vehicles (HAV) θα μεταφέρει μόνο εμπορεύματα. Αργότερα, θα διαμορφωθεί η καμπίνα επιβατών σε 48 διακεκριμένες θέσεις, προσφέροντας απίστευτο επίπεδο χλιδής που μόνο με ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο θα μπορεί να συγκριθεί.

Σκοπός της ιπτάμενης μηχανής, είναι να πετάει αργά και σε χαμηλό ύψος, πάνω από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Οι επιβάτες θα απολαμβάνουν τη θέα από τεράστια παράθυρα που θα εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενώ παράλληλα θα δέχονται υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλού επιπέδου. Υπάρχει επίσης δυνατότητα το Airlander να εκτελεί κανονικά δρομολόγια, πετώντας σε ύψος μέχρι 20.000 πόδια.


Το νέο αεροσκάφος που κατασκευάζει η HAV είναι μακράν το μεγαλύτερο στον κόσμο, έχει εμβαδό γηπέδου ποδοσφαίρου (92 μέτρα μήκος – 43,5 μέτρα πλάτος) και είναι ψηλό σαν 6 διώροφα λεωφορεία (26 μέτρα).

Εκτός από το τεράστιο μέγεθός του, το Airlander-10 υπερτερεί σε σχέση με τα συμβατικά αεροσκάφη γιατί απογειώνεται σχεδόν κάθετα, χωρίς να χρειάζεται διάδρομο απογείωσης.

Πηγή