ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Νέα θεωρία για το Στόουνχεντζ - Τι αποκαλύπτουν ερευνητές για το μεγαλιθικό μνημείο

Μπορεί το Στόουνχεντζ να φαίνεται αδύνατον να μετακινηθεί, αλλά σύμφωνα με νέες θεωρίες επιστημόνων τελικά ίσως μετακινήθηκε πριν καταλήξει στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η νέα ανακάλυψη, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Antiquity και ασχολείται με το μνημείο του οποίου οι πέτρες -όπως λένε- μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας. Ενώ όμως το μυστήριο από πού προέρχονται οι πέτρες μπορεί να έχει λυθεί, ένα νέο μόλις προέκυψε: Αυτές οι πέτρες πιθανόν μεταφέρθηκαν από τα λατομεία περίπου πέντε αιώνες πριν το ίδιο το Στόουνχεντζ χτιστεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

«Είναι πιθανό ότι οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα τοπικό μνημείο, κάπου κοντά στα λατομεία, και στη συνέχεια αυτό διαλύθηκε και μεταφέρθηκαν οι πέτρες στο σημερινό σημείο», υποστηρίζει ο καθηγητής Mike Parker Pearson του UCL Ινστιτούτου Αρχαιολογίας και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με τη μελέτη.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με αυτή τη θεωρία έχουν εντοπίσει περίπου από πού μεταφέρθηκαν οι μεγάλοι λίθοι που ζυγίζουν τόνους ο καθένας. Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μια αρχαία «εξέδρα φόρτωσης» από την οποία οι πέτρες τραβήχτηκαν, καθώς και ερείπια και κάρβουνα από εκεί που εργάζονταν οι εργάτες των λατομείων. Η χρονολόγηση γι' αυτά τα τοποθετεί από το 3400 π.Χ. έως το 3200 π.Χ. σύμφωνα με τη Huffington Post. Οι εργασίες για το Στόουνχεντζ εικάζεται ότι ξεκίνησαν το 2900 π.Χ.

Είναι δυνατόν το Στόουνχεντζ να είναι απλά εκατοντάδες χρόνια παλιότερο από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί, αλλά σύμφωνα με τον Parker Pearson και τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Guardian δεν είναι μάλλον αυτό που συνέβη. «Πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό πως έχτιζαν το δικό τους μνημείο (σ.σ. στην Ουαλία) και κάπου κοντά στα λατομεία υπήρχε το Στόουνχεντζ και αυτό που βλέπουμε στο σημερινό Στόουνχεντζ είναι ένα μνημείο από "δεύτερο χέρι"», είπε.

Η ερευνητική ομάδα έχει προσδιορίσει την πιθανή θέση του αρχικού μνημείου σε ένα σημείο μεταξύ των δύο λατομείων της Ουαλίας.

«Έχουμε ήδη διεξάγει γεωφυσικές έρευνες, δοκιμαστικές ανασκαφές και ανάλυση αεροφωτογραφιών σε όλη την περιοχή και πιστεύουμε ότι έχουμε εντοπίσει το πιο πιθανό σημείο», είπε ο καθηγητής Kate Welham του Πανεπιστημίου του Bournemouth, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και μπορούμε να βρούμε κάτι ακόμα πιο σημαντικό μέσα στο 2016», δήλωσε επίσης.