ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σε πρωτοφανή απελπισία ο Ερντογάν κάνει σαν «παρατημένη γεροντοκόρη» στον Πούτιν

Η Ρωσία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και «δεν πρέπει να τα χάσει» εξαιτίας της Συρίας, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε εμφανή πανικό και απελπισία.

«Εάν οι Ρώσοι δεν κατασκευάσουν το (πυρηνικό εργοστάσιο) Μερσίν Άκουγιου, θα έρθουν άλλοι να το κάνουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιαπωνία εάν το σχέδιο κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας από τη Ρωσία στο νότιο τμήμα της χώρας θα επηρεασθεί από την ένταση που έχει δημιουργήσει στις σχέσεις των δύο χωρών η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Οι Ρώσοι έχουν ήδη επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο. Κατά συνέπεια, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί», είπε σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Βεβαίως όταν κάνει κάποιος τέτοιες δηλώσεις, του στυλ «ξέρεις πόσα έχεις να χάσεις από εμένα» κ.λπ., όλοι μας ξέρουμε ότι είναι ο απελπισμένος, ο φοβισμένος της διένεξης. Και οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν έχουν και καμιά διαφορά από «παρατημένης» και «απελπισμένης» γεροντοκόρης.

Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου είναι ένα σχέδιο ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Κατασκευάζεται από τη Ρωσία και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα λειτουργήσει το 2020.

Η Ρωσία ελέγχει επίσης τις τουρκικές προμήθειες σε φυσικό αέριο. Η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία το 50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.

«Είμαστε ο πρώτος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου. Η απώλεια της Τουρκίας θα ήταν μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκασθεί να στραφεί προς άλλους προμηθευτές.

«Είμαστε οργισμένοι από το γεγονός ότι η Ρωσία ενεργεί κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσει πλήγμα» στα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία, είπε.

Σε απελπισία λέμε ο άνθρωπος, αστεία περίπτωση.