ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Παναγιά της Κεχριάς: Το μοναστήρι που αγάπησε ο μεγάλος Παπαδιαμάντης βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής

Παραδομένο στην εγκατάλειψη και την αδιαφορία το μοναστήρι που αγάπησε ο μεγάλος Παπαδιαμάντης βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Η Μονή της Παναγιάς της Κεχριάς στη Σκιάθο, χτισμένη το 16ο αιώνα και χαρακτηρισμένη ως διατηρητέο μνημείο, εκπέμπει σήμερα σήμα κινδύνου ενώ τοπικοί φορείς και κάτοικοι του νησιού επιδίδονται σε αγωνιώδεις προσπάθειες για να τη σώσουν από τη φθορά.

«Οταν επισκέπτεται κάποιος τη Μονή, αντικρίζει τη θλιβερή πραγματικότητα, ένα μνημείο να καταστρέφεται μπροστά στα μάτια του», λέει μιλώντας στο Έθνος ο κ. Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος», ο οποίος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία διάσωσης του μοναστηριού.

«Το εσωτερικό επίχρισμα του τοίχου έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία παρασύροντας τις τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηρίζονται από εικονογραφική πληρότητα, μνημειακότητα και καλλιτεχνική ποιότητα.

Σε ένα κομμάτι των τοιχογραφιών ο επισκέπτης βλέπει πλέον τρεις »αποκεφαλισμένους» αγίους ενώ η υγρασία εξαπλώνεται με αστραπιαίους ρυθμούς. Συναντάς έναν σοβά φουσκωμένο και μετά από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες έχει πέσει κάτω».

Αντιμέτωποι με την κατάσταση αυτή οι κάτοικοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Με στόχο τη συντήρηση του καθολικού με τα δεκατέσσερα μονόβολα παράθυρα από όπου «όλος ο ήλιος λάμπει στον θόλο του ωραίου σου ναού…», όπως αναφέρει στο ποίημά του «Στην Παναγιά την Κεχριά» ο Παπαδιαμάντης, οι ντόπιοι απευθύνθηκαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητώντας από τους μηχανικούς του να πραγματοποιήσουν εθελοντικά μια μελέτη για τη στατικότητα του κτιρίου.


Η Αγαπημένη μονή του Αλ. Παπαδιαμάντη, η Παναγιά της Κεχριάς, σήμερα καταστρέφεται. Συναντάς έναν σοβά φουσκωμένο και μετά από μία εβδομάδα έχει πέσει κάτω, λέει ο Θ. Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος»

Στη συνέχεια αποτάθηκαν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προκειμένου να συνταχθεί μελέτη συντήρησης του καθολικού, των τοιχογραφιών που βρίσκονται στο εσωτερικό και του τέμπλου. «Η ανταπόκριση και των δύο φορέων ήταν θετική. Εφόσον οι δύο μελέτες εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση χρημάτων, μέσω ΕΣΠΑ ή δωρεών, για την αποκατάσταση του μνημείου», λέει ο κ. Τζούμας.

Ευαισθητοποίηση

Η ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Παναγιά της Κεχριάς είναι συνδεδεμένη στη λαϊκή συνείδηση με τη διάσωση της Σκιάθου από τις θηριωδίες των Γερμανών το 1944.

Τη χρονιά εκείνη, στις 23 Αυγούστου, μετά τη σύλληψη του Γερμανού διοικητή Βορείων Σποράδων Αντλερ από το 54ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ Πηλίου, οι Γερμανοί πήγαν στη Σκιάθο με σκοπό να προβούν σε αντίποινα. Εβαλαν φωτιά στο νησί θέλοντας να αφήσουν πίσω τους μόνο στάχτες ενώ μετέφεραν σκυλιά για να εντοπιστούν -και εν συνεχεία να εκτελεστούν- οι κάτοικοι που είχαν διαφύγει στα βουνά προκειμένου να σωθούν.

Μια φοβερή κακοκαιρία εν μέσω θέρους εμπόδισε το καταστροφικό έργο των κατακτητών, μια κακοκαιρία που αποδόθηκε από την τοπική κοινωνία σε παρέμβαση της Παναγίας Κεχριάς εννέα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου…