ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

«Έχεις το αίμα των Βίκινγκ;»: Βρετανική έρευνα προκαλεί αναστάτωση στη Γαλλία

«Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 1.200 χρόνια από την την εισβολή των Βίκινγκς στην δυτική Ευρώπη, όμως φαίνεται πως οι Γάλλοι συνεχίζουν να φοβούνται τους πολεμιστές του βορρά», αναφέρει δημοσίευμα του Independent.

Ο λόγος, μια βρετανική έρευνα πάνω στο γενετικό υλικό των Νορμανδών, η οποία έχει δεχτεί οξεία κριτική από ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και πολλούς Γάλλους ακαδημαϊκούς.

Αυτό που φοβούνται όσοι αντιτάσσονται στην διεξαγωγή της έρευνας είναι μια ενδεχόμενη φυλετική σύγκρουση, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με την ιδέα της συνοχής και ισότητας στην Γαλλία.

«Φοβούμαστε ότι αυτή (η έρευνα) θα προωθήσει την ιδέα ότι υπάρχουν αυθεντικοί και μη αυθεντικοί Νορμανδοί», δήλωσε ο Jacques Declosmenil, πρόεδρος του αντιρατσιστικού κινήματος «Mouvement Contre le Racisme».

«Όταν βλέπεις φωτογραφίες από τοπικές εφημερίδες με πολεμιστές Βίκινγκ να κρατούν τα όπλα τους κάτω από τον τίτλο “Έχεις το αίμα των Βίκινγκ;”, δεν γίνεται να μην ανησυχήσεις», συμπλήρωσε.

Ποια είναι όμως η έρευνα που έχει δημιουργήσει όλη αυτή την αναστάτωση;

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Leicester συγκέντρωσε δείγμα σάλιου από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων από την χερσόνησο Cotentin, προκειμένου να διερευνηθεί εάν όντως οι Σκανδιναβοί κατοίκησαν σε εκείνη την περιοχή τον 9ο και τον 10ο αιώνα. Όλοι οι εθελοντές ήταν άνδρες και είχαν σκανδιναβικά επίθετα.

«Θέλουμε επίσης να δούμε εάν οι εισβολείς είχαν μια κλειστή κοινωνία ή αναμείχθηκαν με τους ντόπιους», ανέφερε ο Richard Jones, ο οποίος διευθύνει την ερευνητική ομάδα. Κατά τον ίδιο, η έρευνα δεν πρόκειται να ανοίξει κάποιο «ρατσιστικό κουτί της Πανδώρας».

Από την άλλη, ο κύριος Declosmenil ισχυρίζεται ότι όσο αθώες και αν είναι οι προθέσεις των επιστημόνων, οι ρατσιστικές ομάδες πιθανότατα να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να στηρίξουν τις ακραίες απόψεις τους.

«Στον παρόντα χρόνο με την αύξηση της ξενοφοβίας κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», κατέληξε.