ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Εικόνα έφιππης αμαζόνας αποκαλύφθηκε σε πυξίδα

Μια τυχαία αρχαιολογική ανακάλυψη σε μικρή πυξίδα που χρονολογείται μεταξύ 480-450 π.Χ., και βρίσκεται σήμερα στη συλλογή David M. Robinson Memorial Collection του Πανεπιστημίου του Μισισιπή αποκάλυψε μια έφιππη αμαζόνα που είχε περάσει μέχρι στιγμής απαρατήρητη.

Η εικόνα, που είναι σχεδιασμένη σε πυξίδα (κυλινδρικό αγγείο με πώμα, το οποίο χρησιμοποιούταν από τις γυναίκες της αρχαιότητας για να φυλάνε τα κοσμήματα ή τα καλλυντικά τους) απεικονίζει μια γυναίκα να μάχεται εναντίον ενός Έλληνα πολεμιστή. Η γυναίκα κρατά λάσο που ετοιμάζεται να το ρίξει πάνω στον πολεμιστή, ο οποίος προστατεύεται πίσω από την ασπίδα του.

Οι αμαζόνες σε σκηνές μάχης δεν αποτελούν ασυνήθιστο εικονιστικό θέμα, ωστόσο, η καθηγήτρια Adrienne Mayor του Πανεπιστημίου του Stanford δηλώνει ότι είναι η μοναδική αρχαία καλλιτεχνική εικόνα αμαζόνας που χρησιμοποιεί σχοινί με θηλιά στη μάχη παρόλο που οι ιστορικοί μας έχουν δώσει περιγραφές αμαζόνων που χρησιμοποιούν λάσο.

Το αγγείο το ανακάλυψε η ίδια, τυχαία κατά τη διάρκεια έρευνας για το βιβλίο της, με τίτλο «Αμαζόνες: η Ζωή και οι Θρύλοι των πολεμιστών γυναικών σε όλο τον αρχαίο κόσμο».

Σύμφωνα με την Mayor οι αρχαίες Ελληνίδες θα απολάμβαναν σκηνές αμαζόνων να νικούν άντρες πολεμιστές. Εκτιμά ότι η εικόνα στο αγγείο είναι τόσο ερωτική όσο και ανατρεπτική.

Ο ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρεται σε αυτές τις γυναίκες ως «ανδροκτόνες» (δολοφόνους των ανδρών), που χρησιμοποιούν τους άνδρες μόνο για την αναπαραγωγή, θανατώνοντας τα αρσενικά μωρά που γεννιόνταν από τις σεξουαλικές συνευρέσεις τους.

Η αγριότητα τους στη μάχη δημιούργησε μια σειρά από μύθους. Ο θρύλος λέει ότι είχαν αφαιρέσει το αριστερό στήθοs τους έτσι ώστε να μπορούν να χειρίζονται καλύτερα τα τόξα τους.