ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ένας έλληνας μαθητής θα δει από κοντά την περιπέτεια της Rosetta (Βίντεο)

Μόνο λίγες ημέρες απέμειναν για την πρώτη προσπάθεια που έγινε ποτέ για προσγείωση σε έναν κομήτη. Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου η Rosetta θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης Philae σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, με μια προγραμματισμένη προσγείωση περίπου επτά ώρες αργότερα στην Αγκιλκία (Agilkia).

Την VIP εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την προσεδάφιση του Philae, θα παρακολουθήσει ζωντανά στο Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ο μικρός μαθητής Δημήτρης Γρύλλης συνοδευόμενος από τον καθηγητή Φυσικής κο Κόσκο Σπυρίδωνα, εκπροσωπώντας το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που κέρδισε στο διαγωνισμό “WakeUp, Rosetta!”.

“Θα επιθυμούσα να εκφράσω τον ενθουσιασμό μας για την ευκαιρία που έχει το σχολείο και ένας από τους μαθητές του να επισκεφθεί τον ESA και μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα 1002 παιδιά του δημοτικού σχολείου. Όλα τα παιδιά ενημερώθηκαν από τους δασκάλους τους για τη Ροζέτα και την αποστολή της και ένα πρωινό φώναξαν όλα μαζί Ξύπνα Ροζέτα!”, λέει η κα Αγάπη Βαβουράκη, Διευθύντρια του Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

“Ο Δημήτρης Γρύλλης είναι μαθητής της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού. Εκπροσωπεί τους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ESA. Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που είχαμε να πάρουμε.”

Το βιντεάκι – «αφύπνιση» που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους, βοήθησε τους επιστήμονες να “ξυπνήσουν” επιτυχώς τη Rosetta μετά από αδρανοποίηση διάρκειας 31 μηνών, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την πιο σημαντική στιγμή της αποστολής της: την απελευθέρωση και προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Θυμηθείτε πως οι Έλληνες μαθητές βοήθησαν να ξυπνήσει η Rosetta:



Όπως δηλώνει η κα Βαβουράκη “ο Δημήτρης επιλέχθηκε μεταξύ των πέντε παιδιών της ομάδας με κλήρωση, ένα πρωί στην πρωινή παράταξη του σχολείου μπροστά σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, εκεί που φωνάξαμε «Ξύπνα Ροζέττα»”.

“Επιλέχθηκε διότι πέρυσι που έγινε ο διαγωνισμός συμμετείχε σε ομαδική διαθεματική εργασία της τάξης του (Ε/Δ) για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καταφυγίου για τον Άρη. Η εργασία της ομάδας (Δ. Γρύλλης, Λ. Μόσχου, Ρ. Μουλαβασίλη, Τ. Παλαιολόγου, Κ. Παπαπολύζου) στην οποία συμμετείχε μετά από εξωτερική αξιολόγηση (κ. Γαζέας Κ., λέκτορας αστροφυσικής ΕΚΠΑ, κ. Γιαννακής Ο., αστροφυσικός, ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) διακρίθηκε πρώτη”.