ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Νέα θεωρία για το Στόουνχεντζ: Οι αρχαίοι άκουγαν τους ήχους των πνευμάτων

Ενα από τα σπουδαιότερα μνημεία της αρχαιότητας, το Στόουνχεντζ διχάζει για χρόνια τους ερευνητές σχετικά με τον τρόπο και τον σκοπό κατασκευής του. Ωστόσο πρόσφατη θεωρία υποστηρίζει ότι ήταν ένας γιγάντιος θάλαμος επικοινωνίας με τα πνεύματα και τους θεούς.

Ο Στίβεν Τζ. Γουόλερ, επιστημονικός ερευνητής εξηγεί ότι η ηχώ που δημιουργείται σε σπηλιές και βραχώδεις περιοχές έκανε τον αρχαίο άνθρωπο να πιστέψει ότι κατοικούνταν από πνεύματα.

«Η αρχαία μυθολογία εξηγεί την ηχώ από τα σπήλαια ως απαντήσεις από τα πνεύματα και οι πρόγονοί μας μπορεί να έχουν κάνει τις ζωγραφιές στους τοίχους των σπηλαίων ως απάντηση στα πνεύματα και ως ένδειξη της πίστης τους σε αυτά» εξηγεί ο Γουόλερ.

Με τον ίδιο τρόπο που η αντανάκλαση του φωτός μπορεί να σας κάνει να δείτε τη δική σας εικόνα στον καθρέφτη, η ηχώ του ήχου που αναπηδά από τους τοίχους του σπηλαίου ή τις απότομες πλαγιές, μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι κάποιος αποκρίνεται σε εσάς μέσα από το βράχο.

Το Στόουνχεντζ είναι ένα σημείο που θα μπορούσε να δημιουργήσει ακουστικές ψευδαισθήσεις και μπορεί να εξηγήσει γιατί οι πέτρες τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο.

Ο Γουόλερ παρατήρησε μια ομοιότητα στο ηχητικό μοτίβο παρεμβολής (όπου δύο ηχητικά κύματα που υπάρχουν κατά την ίδια στιγμή και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους) και το Στόουνχεντζ. Εκανε ένα πείραμα σε ένα ανοικτό πεδίο με δεμένα τα μάτια δύο εθελοντών που έπαιζαν φλάουτο.

«Οι ήσυχες περιοχές της ακύρωσης ηχητικού κύματος όπου, η υψηλή πίεση από το ένα φλάουτο ακύρωσε την χαμηλή πίεση από το άλλο φλάουτο, έδωσε με δεμένα μάτια την ψευδαίσθηση ότι ένα γιγαντιαίο δαχτυλίδι βράχων δημιουργεί ακουστικές "σκιες"» επεσήμανε.

Μετά από αυτή την έρευνα, ο Γουόλερ ταξίδεψε στην Αγγλία και επιβεβαίωσε τη θεωρία του ότι το Στόουνετζ δημιουργεί ηχώ με συγκεκριμένο μοτίβο.

«Η θεωρία μου είναι ότι τα μουσικά μοτίβα αποτέλεσαν πρότυπα για τον πέτρινο κύκλο, ενώ η θεωρία υποστηρίζεται από τον αρχαίο θρύλο δύο μάγων αυλητών που δελέασαν κοπέλες να χορέψουν σε κύκλο και τις μετυέτρεψαν σε πέτρες» επισημαίνει ο Γουόλερ.

«Ο ήχος είναι αόρατος και έχει σύνθετες ιδιότητες και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ακουστικές ψευδαισθήσεις του υπερφυσικού» πρόσθεσε.