ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το 2050 πιθανότατα στη σελήνη θα κατοικούν 1.000 άνθρωποι

Αποικία έξι έως δέκα ατόμων θα υπάρχει έως το 2030 στο φεγγάρι, ενώ μέχρι το 2040 οι κάτοικοι του σεληνιακού χωριού θα έχουν γίνει 100. Δέκα χρόνια αργότερα δε, θα αγγίζουν τους 1.000 και ποιος ξέρει, ίσως στο μέλλον εκεί να κατοικούν ολόκληρες οικογένειες που θα διαιωνίζουν το είδος. Όλα αυτά έχει βάλει στόχο η ESA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του ibtimes.com.

Oι κάτοικοι μάλιστα της σελήνης θα πίνουν νερό από τους σεληνιακούς πάγους που θα λιώνουν, ενώ θα τρώνε λαχανικά που θα καλλιεργούν σε σεληνιακά θερμοκήπια. Ο γάλλος επιστήμονας, Μπερνάρ Φοένγκ της ESA, παρουσίασε το όραμα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ ο ίδιος θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επίσημος εκπρόσωπος του σεληνιακού χωριού.

Όπως εξηγεί από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ESA, Γιαν Βέρνερ, όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) τεθεί εκτός λειτουργίας, κατά πάσα πιθανότητα το 2024 θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία μόνιμη σεληνιακή αποικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με διεθνή διαστημική συνεργασία από πολλά κράτη, ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διεκπεραίωση του εγχειρήματος.

Η επιστημονική κοινότητα στο σύνολο της αντιμετωπίζει θετικά την ιδέα, η οποία προς το παρόν βέβαια δεν έχει λάβει την απαραίτητη πολιτική στήριξη, αφού μόνο οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να στηρίξουν οικονομικά την πρωτοβουλία.

Παρά τα μεγαλεπίβολα σχέδια ωστόσο, άνθρωποι που έζησαν σε προσομοιώσεις σεληνιακών ή αρειανών εγκαταστάσεων στη Γη, επισημαίνουν πως τα πράγματα δεν είναι εύκολα αφού είτε ζουν μόνο μέσα στις εγκαταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί για την εξερεύνηση είτε βγαίνουν έξω με τις διαστημικές στολές τους.

Το κόστος του ταξιδιού στη σελήνη σήμερα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, σε είκοσι όμως χρόνια μπορεί να είναι 100 φορές πιο φθηνό, αναφέρουν οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας. Όποιος λοιπόν έχει όνειρο να ζήσει τη μοναδική εμπειρία, καλό θα ήταν να κάνει υπομονή κάποια ακόμα χρόνια...