ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Κίνα: "Ακόμα και πόλεμο θα κάνουμε με την Δύση για τον έλεγχο των θαλασσών"...

Την προετοιμασία της Κίνας για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο ζητά ο αρθρογράφος Han Xudong της Global Times της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας, ο οποίος θεωρείται ότι εκφράζει την θέση του Πολιτικού Γραφείου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δηλαδή της ίδιας της ηγεσίας της Κίνας.

Η ίδια η εφημερίδα η οποία απηχεί τις σκέψεις του κινεζικού ΚΚ χρησιμοποιείται συχνά πυκνά για την προώθηση των απόψεων αυτών στο εξωτερικό, αλλά και την "προειδοποίηση" των δυτικών για τον τρόπο αντίδρασης της Κίνας σε κρίσιμα θέματα, όπως ο εξοπλισμ΄ς της Ταϊβάν, η προσπάθεια της Ιαπωνίας στα Σενκάκου κλπ..

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η GT «καθώς η ουκρανική κρίση βαθαίνει, το ενδεχόμενο ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ απασχολεί όλο και πιο πολύ τους διεθνείς αναλυτές. Από τη στιγμή που μια τέτοια ένοπλη σύρραξη ξεσπάσει είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη και δεν είναι καθόλου απίθανο ένας παγκόσμιος πόλεμος να ξεσπάσει και ο παγκόσμιος πόλεμος είναι μια μορφή πολέμου που όλα τα έθνη του πλανήτη θα βρεθούν αντιμέτωπα, αργά ή γρήγορα.

Στην ανθρώπινη ιστορία ο «παγκόσμιος πόλεμος έχει εισέλθει στην Τρίτη του φάση», προειδοποιεί μεταξύ άλλων ο αρθογράφος της κινεζικής εφημερίδας για να συνεχίσει:

«Η πρώτη φάση διεξήχθη με βάση τις νομαδικές κοινωνίες και τις πρώτες αγροτικές κοινότητες. Η δεύτερη φάση αφορούσε τους αποικιακούς πολέμους με τον Α΄και Β΄ΠΠ ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματά του.

Σήμερα ο κόσμος έχει εισέλθει σε μια εποχή νέων μορφών της παγκόσμιας σύγκρουσης.

Το διάστημα, το διαδίκτυο και οι θαλάσσιες εκτάσεις έχουν γίνει τα πεδία των συγκρούσεων σήμερα. Η τεχνολογία είναι το κλειδί και ο αριθμός των χωρών οι οποίες εμπλέκονται σε αυτή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο ανταγωνισμός στο διάστημα και το διαδίκτυο είναι πεδία σύγκρουσης με τη θάλασσα όμως να δεσπόζει στο κέντρο. Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ όλες κάποιες από τις τότε παγκόσμιες δυνάμεις είχαν επικεντρωμένη την προσοχή τους στην σημασία της ναυτικής ισχύος», εξηγεί ο Xudong φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αμερικανό στρατιωτικό διανοητή Alfred Thayer Mahan

«Ο Mahan ο Αμερικανός αυτός στρατηγιστής ο οποίος πέθανε το 1914 ήταν ο πρώτος που ανέλυσε την ιδέα της ναυτικής ισχύος. Ήταν αυτός που επινόησε την χρησιμότητα των ναυτικών δυνάμεων, του εμπορικού στόλου και των βάσεων σε χώρες του εξωτερικού τα οποία θα χρησίμευαν για την πραγματοποίηση των πολέμων στην ξηρά.

Στις μέρες μας όμως τονίζεται ιδιαιτέρα η σημασία της ναυτικής ισχύος κάτι που συνάγεται από τον διαρκή ανταγωνισμό για την κυριαρχία του παγκόσμιου θαλάσσιου χώρου. Ο Αρκτικός Ωκεανός, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός, είναι μερικά από αυτά θαλάσσια πεδία που βλέπουν την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης.

Σε τέτοιο σημείο που φαίνεται πως ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπάσει για τις θαλάσσιες ζώνες επιρροής.

Έτσι σε μια εποχή που ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει, ένα από τα κορυφαία ζητήματα για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είναι πως θα αναπτύξουν τις δυνάμεις τους για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους.

Το παραπάνω πρέπει να γίνει πυρήνας της μετεξέλιξης των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας, αφού όλο το παρελθόν χρονικό διάστημα αυτές ήταν επικεντρωμένες στην ανάπτυξη της ισχύος τους στην ξηρά κατά πρώτο λόγο» και ο αρθρογράφος καταλήγει προτείνοντας:

«Καθώς ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο της θάλασσας μεγαλώνει η εξέλιξη των ενόπλων δυνάμεων πρέπει να μεταπηδήσει από την ξηρά στην θάλασσα. Στο μεταξύ η Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιπάλων της.

Αυτό απαιτεί από την Κίνα να αναπτύξει τη στρατιωτική της δύναμη βάσει των δεδομένων μιας παγκόσμιας σύγκρουσης. Η Κίνα βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Αρκτικού, του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Η ανάπτυξη όμως της ναυτικής ισχύος της Κίνας επηρεάζει τα «νεύρα» πολλών χωρών, επομένως είναι ανάγκη για το Πεκίνο να αναπτύξει τη ναυτική του ισχύ έτσι ώστε να μην «στριμωχθεί» σε μια παθητική στάση.

Τα ζωτικά συμφέροντα της Κίνας στη θάλασσα έχουν απλωθεί παντού στον κόσμο και οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει την προσοχή τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στοχεύοντας την Κίνα.

Τα ζωτικά συμφέροντα της Κίνας απειλούνται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από τις ΗΠΑ.

Χωρίς όμως μια δύναμη μεγάλης ισχύος, η διασφάλιση των συμφερόντων της Κίνας μοιάζει σε κενός λόγος.

Οι ικανότητας της Κίνας σε πλήγματα μεγάλων αποστάσεων τόσο στο ναυτικό όσο και στον αέρα είναι περιορισμένα. Εάν δεν δούμε την ανάπτυξη των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στο μέλλον. Θα παρατηρήσουμε έτσι μια μεγάλη υστέρηση στην στρατιωιτκή ικανότητα της Κίνας στον αέρα και τη θάλασσα».