ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

3D εκτυπωτές για την κατασκευή δορυφόρων

Η Lockheed Martin, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του αμερικανικού Πενταγώνου, θα αυξήσει τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών και προσομοιωτών εικονικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με το Reuters η στροφή προς τις συγκεκριμένες τεχνολογίες γίνεται ώστε να μειωθεί το τεράστιο κόστος παραγωγής δορυφόρων προορισμένων για αμυντικές εφαρμογές, ενόψει των περικοπών του προϋπολογισμού του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Η εταιρεία προσδοκά ότι θα καταφέρει να οριστικοποιήσει δύο κυβερνητικά συμβόλαια που αφορούν δύο νέους δορυφόρους που θα προσφέρουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυραυλικής επίθεσης, με κόστος μειωμένο κατά 40%. Πρόκειται για συμβόλαια που αφορούν την κατασκευή του πέμπτου και έκτου SBIRS (Space-Based Infrared System). . Αναλυτές θεωρούν ότι το κόστος των συγκεκριμένων συμβολαίων θα ανέλθει στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις νέες τεχνικές κατασκευής που εξετάζουν οι τεχνικοί της Lockheed είναι η προσθετική κατασκευή και η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι οποίες μπορούν να μειώσουν το βάρος των κύριων συστημάτων των διαστημικών οχημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στο Υπουργείο Άμυνας να εγκαταστήσει περισσότερους αισθητήρες ή να επιτύχει εκτοξεύσεις με μικρότερους (άρα και φθηνότερους) πυραύλους.

Επίσης, οι μηχανικοί της εταιρείας εξετάζουν ποια τμήματα των δορυφόρων μπορούν να κατασκευαστούν εσωτερικά αντί να δοθούν για κατασκευή σε εξωτερικούς συνεργάτες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά καθώς το 60% της παραγωγής της Lockheed στηρίζεται σε εξωτερικούς υπό-κατασκευαστές.

Τέλος, η νέες τεχνικές θα επιτρέπουν τη χρήση σκόνης τιτανίου για να κατασκευάζονται ελαφρύτερα τμήματα δορυφόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαπλανητικό σκάφος Juno, που κατασκεύασε η Lockheed το 2011 για τη μεταφορά αποστολών στον Δία, διαθέτει τμήματα κατασκευασμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ενώ ανάλογες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τμημάτων των εμπορικών δορυφόρων A2100.