ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ξαναζωντάνεψε κατεψυγμένος οργανισμός μετά από 30 χρόνια!

Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή ένα μικροσκοπικό ζώο που βρισκόταν σε κρυογενή κατάσταση για περισσότερα από 30 χρόνια.

Το πιο ενδιαφέρον δεδομένο της επιστημονικής έρευνας ήταν πως το ζώο ήταν σε θέση να αναπαραχθεί κανονικά. Το μικροσκοπικό ζώο ονομάζεται βραδύπορο (σ.σ. tardigrade) και πρόκειται για ένα εξαιρετικά μικρό σε μέγεθος πλάσμα, τόσο μικρό που δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό.

Τα βραδύπορα αριθμούν πάνω από 900 είδη και συναντώνται οπουδήποτε στον κόσμο. Από την πιο ψηλή κορυφή των Ιμαλαΐων έως τον πιο βαθύ ωκεανό και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό.

Στην πραγματικότητα είναι ικανά να αντέξουν και στις πιο ακραίες συνθήκες: από το απόλυτο μηδέν θερμοκρασία μέχρι στην καυτή λάβα! Η υψηλή αντοχή τους οφείλεται σε μία βιολογική διαδικασία αναστολής του μεταβολισμού που ονομάζεται κρυπτοβίωση.

Επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας των Πόλων που βρίσκεται στην Ιαπωνία, συνέλεξαν ορισμένα βραδύπορα σε ταξίδι τους στην Ανταρκτική το 1983. Τα πλάσματα αυτά καταψύχθηκαν σε θερμοκρασία κάνω των 20 βαθμών Κελσίου και αποψύχθηκαν τον Μάιο του 2014.

Ένα από αυτά άρχισε να κινείται μέσα στην πρώτη εβδομάδα της απόψυξης. Δύο εβδομάδες μετά άρχισε να τρώει και δέκα μέρες αργότερα γέννησε το πρώτο του αυγό. Την 45η μέρα είχε γεννήσει 19 αυγά, 14 από τα οποία εκκολάφτηκαν. Κανένα από τα νεογέννητα ζωάκια δεν παρουσίασε κάποια ανωμαλiα.