ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Google μπορούν να εγγυηθούν την ιδιωτικότητα

Από τη στιγμή που ο Έντουαρντ Σνόουντεν ενημέρωσε τον κόσμο ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ παρακολουθούσε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πολλοί έπαψαν να πιστεύουν ότι στο Διαδίκτυο είναι ασφαλής η ιδιωτικότητά τους. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έγιναν βολικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες των χρηστών. Σχετικά πρόσφατα έντεκα εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία πραγματοποίησης τις επονομαζόμενες εικονικές αυτοκτονίες, διαγράφοντας τους λογαριασμούς τους από το Facebook. Ο Τζέισον Ποντίν, γενικός διευθυντής του περιοδικού ΜΙΤ Technologigal Review, υποθέτει, μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας», πως οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν τράβηξαν την προσοχή προς το πρόβλημα της κυβερνοασφάλειας:

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι πατριώτης. Η Ρωσία έπραξε ορθά, χορηγώντας του πολιτικό άσυλο. Θεωρώ, επίσης, ότι οι αποκαλύψεις τους ωφέλησαν. Χάρηκα όταν έμαθα με τι ασχολείται η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, δεδομένου ότι πριν μερικούς μήνες δε γνώριζα απολύτως τίποτα γι’ αυτό.

Ο Τζέισον Ποντίν θεωρεί ότι όσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, οι χρήστες δεν μπορούν να προστατεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα:

Είναι αναγκαίες οι δημοκρατικές συζητήσεις στο εσωτερικό των χωρών, οι πολίτες των οποίων θα πρέπει να απαιτούν την μέγιστη δυνατή προστασία από τις παρακολουθήσεις εκ μέρους των κυβερνήσεων τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων. Είναι αναγκαίο να υπογραφεί μια διεθνής συνθήκη – στον ΟΗΕ και μεταξύ των χωρών της G8, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, - η οποία θα αναφέρει τι ειδικά οι χώρες δεν θα πρέπει να κάνουν χωρίς την αντίστοιχη δικαιϊκή τεκμηρίωση.

Αναφερόμενος στην «εικονική αυτοκτονία», ο Τζέισον Ποντίν την χαρακτήρισε ως ένα νέο φαινόμενο στη διαδικτυακή κοινότητα. Κατά την άποψή του, οι χρήστες διαγράφουν τους λογαριασμούς τους όχι γιατί φοβούνται ότι η κυβέρνηση του παρακολουθεί, αλλά γιατί οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον βήμα για αυτοεγκωμιασμούς, όπου οι άνθρωποι συναγωνίζονται για την κοινωνική τους θέση και τον πλούτο τους, πράγμα που προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως, για παράδειγμα, η παρενόχληση στο Διαδίκτυο, η οποία οδηγεί ανθρώπους μέχρι την πραγματική αυτοκτονία.

Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοκτονούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης εξαιτίας του φόβου ότι το Facebook δυνητικά παρέχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δυνατότητα να τους παρακολουθεί. Όχι, το κάνουν για διαφορετικούς λόγους. Στη νεολαία δεν αρέσει τόσο πολύ το Facebook. Οι έφηβοι στη Δύση είναι πολύ ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Ενοχλούν ο ένας τον άλλον, ανταγωνίζονται μεταξύ τους, τα αγόρια συζητούν την εμφάνιση των κοριτσιών. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι το Facebook έκανε πολλούς ανθρώπους δυστυχισμένους. Στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι άνθρωποι λένε ένας στον άλλον, εκείνο που δε θα τολμούσαν να πουν ποτέ στην πραγματική ζωή.