ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η μικρή ιδιοφυία της Βρετανίας

Την ώρα που πολλά 11χρονα κορίτσια στη Βρετανία ονειρεύονται να γίνουν σαν τα είδωλά τους στη σόου μπιζνες, γοητεύονται από τα μέλη του συγκροτήματος One Direction... και ζωγραφίζουν καρδούλες στα σχολικά τους τετράδια, πολύ διαφορετική είναι η ζωή της Shrinidhi Prakash. Μετρά τις ημέρες μέχρι να συναντήσει το δικό της «είδωλο», το οικονομικό συντάκτη του BBC Robert Peston, του οποίου τη δουλειά θαυμάζει πολύ.

Ελπίζει να τον εντυπωσιάσει το κείμενο που έγραψε με αντικείμενο την οικονομική ανάπτυξη και τίτλο «Σημειώσεις για τη Λιτότητα».

Είναι προφανές πως η Shrinidhi δεν είναι ένα συνηθισμένο κορίτσι. Αυτή την εβδομάδα άφησε πίσω τις περισσότερα από 2.000 παιδιά και αναδείχθηκε το πρώτο «παιδί ιδιοφυία» της Βρετανίας, για παιδιά κάτω των 11 ετών, στη σειρά του Channel 4. Οι φιναλίστ ήταν 21 παιδιά από 8 έως 11 ετών που πέρασαν δοκιμασίες σε διάφορους τομείς όπως το debate, τη Λογική, την αριθμητική, την ορθογραφία και τις γενικές γνώσεις.

Πολλές από τις ερωτήσεις ήταν τόσο δύσκολες που δυσκόλεψαν και ενήλικες. Αλλά ήταν κυρίως το στρες και η αγωνία των παιδιών, όπως καταγράφηκε στο φακό, που τα έκανε να καταρρέουν.

Ωστόσο η Shrinidhi θριάμβευσε και η νίκη της εντυπωσιάζει για έναν επιπλέον λόγο: τα αγγλικά, στα οποία και διαγωνίσθηκε, δεν είναι καν η μητρική της γλώσσα. Στο σπίτι της ακόμα μιλούν Ταμίλ ενώ στη Βρετανία μετακόμισαν από την Ινδία μόλις πριν από τρία χρόνια.

Αυτό που έκανε την υπόθεση της Shrinidhi ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, όμως, ήταν πως η μικρή δεχόταν τη μικρότερη πίεση από τους γονείς της Suja και Raman, οι οποίοι θύμιζαν «γατάκια» μπροστά σε άλλους «γονείς-τίγρεις».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 9χρονος Josh Altman, που επίσης συμμετείχε στο διαγωνισμό: η μητέρα του τού είπε πως χρειάζεται 5.000 εξάσκησης για να γίνει εξπέρ στο σκάκι μέχρι τα 13 του. Επίσης τον πίεζε να συνεχίσει και στους επόμενους γύρους του διαγωνισμού παρότι ο ίδιος παραπονιόταν πως δεν ένιωθε καλά.

Ο γονιός που ξεχώρισε όμως ήταν η 34χρονη Sarah Gyles, μητέρα του 9χρονου Connor που δήλωσε ευθαρσώς πως θέλει ο γιος της να έχει καλή επίδοση για να τον επιδείξει στη συνέχεια. «Θέλω να λέω: ‘κοιτάξτε πόσο έξυπνος είναι ο γιος μου. Δεν είμαι φοβερή;’»

Από όλα τα παιδιά η Shrinidhi έμοιαζε πιο φυσικά χαρισματική. Παίζει Scrabble μία ώρα την εβδομάδα- για να διατηρήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας- και ο εγκέφαλός της φαίνεται να λειτουργεί σαν μαγνήτης με τις λέξεις. Το αγαπημένο της βιβλίο ήταν το λεξικό της Οξφόρδης: της άρεσε να αναζητεί τις λέξεις που την ενδιέφεραν και να τις σημειώνει στο iPad της.

Υπάρχει ωστόσο και το ερώτημα εάν το χάρισμα της μικρής με τις λέξεις της κοστίζει σε κάποιους άλλους τομείς της ανάπτυξής της. Ένα σχόλιό της καταγράφηκε ως το πιο παράξενο σχόλιο σε τηλεοπτικό σόου: είπε πως της αρέσει να μυρίζει και να γλείφει τα βιβλία και πως τα θεωρεί «φίλους» της.

Η 36χρονη μητέρα της παραδέχεται πως η Shrinidhi έχει ανάπτυξη διαφορετικών ταχυτήτων. Σε κάποιους τομείς ξεπερνά την ηλικία της αλλά σε άλλους έχει μείνει πίσω.

«Είναι πολύ αθώα για την ηλικία της και της είναι δύσκολο να ενσωματωθεί σε μια παρέα γιατί τα ενδιαφέροντά της είναι διαφορετικά», εξηγεί. «Είναι πολύ αφηρημένη, πολλές φορές γυρνά από το σχολείο με την τσάντα ή το μπουφάν άλλου παιδιού. Και την ίδια ώρα αγωνίζεται για να δέσει τα κορδόνια της».

Ο αρθρογράφος της Daily Mail, που συνάντησε τη μικρή και την οικογένειά της, προσπάθησε να καταλάβει για ποιο λόγο ένας γονιός εκθέτει ένα τόσο μικρό παιδί σε τόσο στρες και τους γνωστούς αδυσώπητους τηλεοπτικούς όρους.

Φαίνεται όμως πως η λογική πίσω από αυτή την κίνηση έχει οικονομικό χαρακτήρα και τις ρίζες της σε μία ξαδέλφη της Shrinidhi. Εκείνη είχε επιλεγεί για την ινδική εκδοχή του προγράμματος Child Genius και κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει σε πανεπιστήμιο της Αμερικής. Είναι στα δικά της βήματα που θέλει και η Shrinidhi να βαδίσει.

Από την ηλικία των τριών ετών ήταν ήδη μίνι διασημότητα στην Ινδία καθώς μπορούσε να αναγνωρίσει τις σημαίες περισσότερων από 200 χωρών. Οι γονείς της ανακάλυψαν όταν ήταν πέντε χρονών την εντυπωσιακή μνήμη της και την επιδεξιότητά της με τις λέξεις.

Έτσι, όταν προσφέρθηκε στον πατέρα της δουλειά στη Βρετανία, η οικογένεια έκανε ένα καινούριο ξεκίνημα όχι μόνο για χάρη της δικής του καριέρας αλλά της… κόρης τους.

«Δεν μπορώ να ελέγξω τι σκέφτονται ή τι λένε οι άλλοι αλλά δεν πιέσαμε ποτέ τη Shrinidhi. Δεν προχωρεί με στόχο αλλά με κριτήριο τα ενδιαφέροντά της», λέει η μητέρα της, επιλέγοντας ταυτόχρονα ήπιες εκφράσεις για άλλους γονείς τα παιδιά των οποίων συμμετείχαν στο σόου. «Ο καθένας ξέρει πώς να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του παιδιού του. Εγώ ξέρω πως για τη Shrinidhi είναι καλύτερα να είναι ο εαυτός της», είπε.