ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αγρογλυφικά που έμειναν στην ιστορία: Το μεγαλύτερο έργο τέχνης στον κόσμο 2009

Στις 18 Δεκεμβρίου του 2009, ανακαλύφθηκε χαραγμένο στην Μαύρη Βραχώδη Έρημο της Νεβάδα ένα αμμογλυφικό, τόσο μεγάλο, που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο έργο τέχνης στον κόσμο... Το σχέδιο διέθετε περισσότερους από 1.000 μεμονωμένους κύκλους, το μέγεθός των οποίων κάλυπτε 176 οικοδομικά τετράγωνα (μία κωμόπολη) και ήταν ορατό από υψόμετρο 12 χιλιάδων μέτρων.

Οι πιο σκοτεινές γραμμές ήταν 8.5 μέτρα σε πλάτος και σχεδόν μισό μέτρο σε βάθος. Ο σχεδιασμός του βασιζόταν σε ένα μαθηματικό θεώρημα που ονομάζεται «Απολλώνιο πρόβλημα», που έθεσε και έλυσε ο Απολλώνιος ο Περγαίος (περ. 262 π.Χ. - περ. 190 π.χ.) στο έργο του «επαφαί». Το γεωμετρικό θεώρημα συνίσταται στην κατασκευή κύκλων που να είναι εφαπτόμενοι σε τρεις δεδομένους κύκλους στο επίπεδο και στους τρεις δεδομένους κύκλους εν γένει να εφάπτονται οκτώ διαφορετικοί.

Αν και το τεράστιο σχέδιο δηλώνεται ως κατασκευή του γνωστού σχεδιαστή αμμογλυφικών Jim Denevan και της ομάδας του, κάποιοι επιμένουν ότι ήταν δημιούργημα από τους εξωγήινους που επισκέπτονται την γείτονα περιοχή 51 και συγκαλύπτεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Πάντως, ο Jim Denevan δηλώνει πως δημιούργησε το αμμογλυφικό σε 15 ημέρες εργαζόμενος μέρα-νύχτα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GPS και ένα 4×4 που έσερνε ένα δίμετρο ρολό περίφραξης.


Βέβαια, ακόμα κι αν το γιγαντιαίο δημιούργημα είναι δικό του, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκοπός είναι καλλιτεχνικός, καθώς η περιοχή δεν είναι τυχαία (μιλάμε για μία έρημο δίπλα στην περιοχή 51) και το αρχαιοελληνικού χαρακτήρα εικονομήνυμα του σχεδίου, μας θυμίζει τα αρχαιοελληνικά στοιχεία στα ηχομηνύματα που εκτόξευσε στο διάστημα η NASA μέσα από την ωδή της Μυθωδίας. Και αν προσθέσουμε στα παραπάνω τις τελευταίες δηλώσεις του Jim Denevan για σχεδιασμό ενός εικονομηνύματος στην επιφάνεια του Άρη, που μαρτυρούν σχέσεις με τη NASA, αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι ένα καλά σφραγισμένο μυστήριο κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Έναν μυστήριο που πολλοί θα μπορούσαν να συγκρίνουν με τις διάσημες γραμμές των Νάζκα στο Περού και τον μυστήριο σκοπό που εξυπηρετούσαν.