ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Τουρκία και Σαουδική Αραβία εναντίον Ρωσίας

Η Σαουδική Αραβία στέλνει στρατεύματα και πολεμικά αεροπλάνα στη βάσηΙντσιρλίκ της Τουρκίας για μια πιθανή πολεμική επιχείριση [εισβολή] στη Συρία, γράφει ο Independent.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε την ανάπτυξη σαουδοαραβικών στρατευμάτων στην Τουρκία μιλώντας στην εφημερίδα Yeni Şafak το Σάββατο.

«Η Σαουδική Αραβία διακήρυξε την αποφασιστικότητά της ενάντια στο Νταές δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να στείλουν αεροπλάνα και στρατεύματα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

«Σε κάθε συνάντηση της Συμμαχίας πάντα τονίσαμε την ανάγκη για μια εκτενή και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα στρατηγική στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Νταές».

«Εάν έχουμε μια τέτοια στρατηγική, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια χερσαία επιχείριση».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι αεροπλάνα και στρατιωτικό προσωπικό έχουν αποσταλεί στη βάση του Ιντσιρλίκ, στα Άδανα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ο Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ, ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε επίσης σε σαββατιάτικη συνέντευξή του ότι η ρωσική εμπλοκή δεν θα καταφέρει να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία.

«Δεν θα υπάρχει Μπασάρ Αλ Άσαντ στο μέλλον», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Independent, η συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία θα μπορούσε να αποδειχτεί προβληματική εάν η Σαουδική Αραβία υιοθετήσει τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» και για τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι έχουν αποδειχτεί από τους πλέον αποτελεσματικές δυνάμεις στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επίσης ανεγείρουν την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, γράφει ο Independent.

«Της Ρωσίας ο στόχος είναι η υποστήριξη του Άσαντ, όλοι το γνωρίζουμε αυτό», πρόσθεσε. «Αλλά το ερώτημα είναι: Ποιος θα σταματήσει τη Ρωσία από το να το κάνει αυτό;».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ας Κάρτερ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περίμενε από τους Σαουδάραβες και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να στείλουν κομάντος να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πόλη Ράκα, στη Συρία, που έχει ανακηρυχθεί η ντε φάκτο πρωτεύουσα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, επισημαίνει ο Independent, είναι μεταξύ των ξένων αντιπάλων του Άσαντ που έχουν προμηθεύσει με όπλα επιλεγμένες ισλαμιστικές οργανώσεις μέσω Τουρκίας.

Στην πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να στείλει στρατεύματα στη Συρία, την Πέμπτη ο Ρώσος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Αμερικανοί και οι Άραβες εταίροι μας πρέπει να συλλογιστούν εάν θέλουν ή δεν θέλουν έναν μόνιμο πόλεμο».