ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Τα άλογα μπορούν να διαβάσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα

Τα άλογα μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων και να διακρίνουν τους χαρούμενους από τους θυμωμένους, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Σάσεξ μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν 28 άλογα όταν έβλεπαν φωτογραφίες ιδιαίτερα θετικών και αρνητικών εκφράσεων προσώπου δύο διαφορετικών ανθρώπων.

Κατά την προβολή θυμωμένων προσώπων, τα άλογα έτειναν να τα κοιτούν με το αριστερό μάτι, μια συμπεριφορά που συνδέεται με την αντίληψη αρνητικών ερεθισμάτων. Ο καρδιακός τους ρυθμός αυξήθηκε και έδειξαν περισσότερο άγχος που σχετίζεται με συμπεριφορές. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απόκριση αυτή δείχνει ότι τα άλογα είχαν λειτουργική κατανόηση των θυμωμένων προσώπων που έβλεπαν.

Η αναγνώριση ανθρωπίνων εκφράσεων έχει παρατηρηθεί και στους σκύλους, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των εκφράσεων στο ρυθμό της καρδιάς δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα άλογα αποτελούν ένα κοινωνικά εξελιγμένο είδος, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που παρατηρούμε ότι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ θετικών και αρνητικών εκφράσεων του προσώπου του ανθρώπου», δήλωσε η Έιμι Σμιθ, συνεπικεφαλής της έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά πιθανώς συνδέονται με την κοινή εξελικτική πορεία των αλόγων με τον άνθρωπο τα τελευταία 6.000 έτη.

«Η αντίδραση στις θυμωμένες εκφράσεις ήταν ιδιαίτερα σαφής, καθώς υπήρξε μια ταχύτερη αύξηση του καρδιακού ρυθμού τους, και τα άλογα μετακίνησαν τα κεφάλια τους ώστε να δουν τα πρόσωπα με το αριστερό τους μάτι», πρόσθεσε η Σμιθ.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, πολλά είδη παρατηρούν αρνητικά γεγονότα με το αριστερό μάτι τους λόγω της εξειδίκευσης του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου να επεξεργάζεται απειλητικά ερεθίσματα. Οι πληροφορίες από το αριστερό μάτι επεξεργάζονται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλογα είχαν ισχυρή αντίδραση στις αρνητικές εκφράσεις αλλά αντέδρασαν σε μικρότερο βαθμό στις θετικές εκφράσεις», επισήμανε η Σμιθ.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ζώα να αναγνωρίζουν τις απειλές στο περιβάλλον τους. Στο πλαίσιο αυτό, η αναγνώριση θυμωμένων προσώπων μπορεί να ενεργεί σαν ένα σύστημα προειδοποίησης, που επιτρέπει στα άλογα να προβλέπουν αρνητική ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η σκληρή μεταχείριση, εξήγησε η ερευνήτρια.