ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Νανορομπότ μπορούν να κολυμπούν στο αίμα μας

Ελεύθερο κολύμπι τους επιτρέπει ταχεία κίνηση

Με την ιατρική κοινότητα να θέλει να μειώσει σε αριθμό τις ανοιχτές επεμβάσεις σε ανθρώπους για ποικίλους λόγους, η τεχνολογία έρχεται να δώσει τη λύση. Στο Harbin Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Κίνα κατάφεραν να δημιουργήσουν νανορομπότ τα οποία μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό του ανθρώπου και να κολυμπήσουν μέσα στη ροή του αίματος.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της ελεύθερης κολύμβησης με τα μικροσκοπικά μαγνητικά “χέρια” τους, οι ειδικοί μπορούν να τα κάνουν να κολυμπούν με ταχύτητα 10 μικρόμετρα ανα δευτερόλεπτο ασκώντας μόνο μια δύναμη μαγνητικού πεδίου. Η δύναμη αυτή μπορεί να είναι φαινομενικά μικρή, ωστόσο αρκεί για να μπορέσει το ρομπότ να κινήθει μέσα σε παχύρρευστα υγρά όπως το ανθρώπινο αίμα. Δοκιμές έγιναν βάζοντας τα ρομπότ μέσα σε παχύρρευστο σιρόπι και τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εκπληκτικά αφού κατάφεραν να αναπτύξουν ταχύτητα 5 μικρόμετρα ανά δευτερόλεπτο.


Αν και οι εφαρμογές αυτής της ανακάλυψης είναι αμέτρητες, οι ερευνητές στοχεύουν να τις χρησιμοποιήσουν σε πρώτο χρόνο, για την παράδοση αντιβιοτικών και φαρμάκων μέσα από την ροή του αίματος στις παθούσες περιοχές του σώματος.

Ο Eric Diller, ερευνητής μικρορομπότ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο δήλωσε:

Είναι συναρπαστική η ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει βάσει του μεγέθους του. Έχει ίδιο μέγεθος με ένα αιμοφόρο αγγείο.

Κύριος στόχος των ερευνητών είναι να καταφέρουν να το υλοποιήσουν από βιοδιασπώμενα υλικά πριν ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές σε 5 με 10 χρόνια από τώρα.



Πηγή