ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Επιτυχής εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 για τη SpaceX [Βίντεο]

Mε επιτυχία εκτόξευσε η αμερικανική εταιρεία SpaceX τον πύραυλό της Falcon 9 μαζί με δέκα μικρούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους της εταιρίας Iridium, σηματοδοτώντας την επανάληψη των πτήσεών της, τέσσερις μήνες μετά από μια έκρηξη στη Φλόριντα.

Ο Falcon 9 εκτοξεύθηκε από την εξέδρα απογείωσής του στην Αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ όπως είχε προγραμματιστεί στις 19.54 ώρα Ελλάδας (09.54 τοπική ώρα).

Ο πρώτος όροφος, ύψους 41 μέτρων, του πυραύλου που είναι συνολικά 70 μέτρα, χωρίστηκε από το υπόλοιπο της βάσης εκτόξευσης 2 λεπτά και 27 δεύτερα μετά την απογείωση, και λίγο μετά άρχισε την επιστροφή του στη Γη.

Ενεργοποίησε επανειλημμένα τους πυραύλους αντίδρασης που έχει για να φρενάρει την ταχύτητά του και η SpaceX κατάφερε να τον (πρώτο όροφο) προσγειώσει σε μια πλωτή πλατφόρμα στον Ειρηνικό 7 λεπτά και 49 δεύτερα αργότερα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την εταιρεία SpaceX.

Πρόκειται για την έκτη επιτυχία του ευαίσθητου αυτού εγχειρήματος για την εταιρεία, η οποία έχει ήδη προσγειώσει τον πρώτο όροφο δύο φορές στο έδαφος της Φλόριντα και τρεις φορές σε πλωτή πλατφόρμα στη θάλασσα.

Η εταιρεία υπολογίζει έτσι, ανακτώντας το πιο δαπανηρό μέρος της βάσης εκτόξευσης, να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του εγχειρήματος.

Ο δεύτερος όροφος του Falcon 9 αναμένεται να αναπτύξει τους δέκα δορυφόρους Iridium, βάρους 600 κιλών ο καθένας, σε χαμηλή τροχιά σχεδόν μια ώρα μετά την απογείωση. Η ανάπτυξη αναμένεται να διαρκέσει 15 λεπτά.

Η έκρηξη που είχε σημειωθεί την 1η Σεπτεμβρίου είχε καταστρέψει έναν προωθητικό πύραυλο της SpaceX αξίας 62 εκατομμυρίων δολαρίων και έναν ισραηλινό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο αξίας 220 εκατ. δολαρίων ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε τροχιά δύο ημέρες αργότερα.