ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο θησαυρός του Πλούτωνα στα χέρια της NASA

Το διαστημικό σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» ήδη από το 2015 έφυγε μακριά από τον Πλούτωνα, συνεχίζοντας το ταξίδι του στις εσχατιές του γαλαξία, αλλά η NASA πανηγυρίζει διότι έλαβε και κατόρθωσε να αποθηκεύσει τις τελευταίες φωτογραφίες από τον μακρινό πλανήτη και τον δορυφόρο του Χάροντα.

Πλέον θα μπορέσει να κάνει τις παρατηρήσεις της με όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της.

Δεδομένου ότι το «Νέοι Ορίζοντες» απομακρύνεται διαρκώς, καθιστώντας όλο και δυσκολότερη την αποστολή δεδομένων, οι επιστήμονες της NASA νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση διότι κατόρθωσαν να αποθηκεύσουν μια σειρά από σημαντικά δεδομένα τα οποία θα τους επιτρέψουν να μελετήσουν τον Πλούτωνα.

«Τα καταφέραμε! Κατεβάσαμε όλα τα τα δεδομένα για τον Πλούτωνα» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του προγράμματος Άλαν Στερν.

Και στη δήλωση που εξέδωσε η διευθύνουσα των επιχειρήσεων, Άλις Μπάουμαν, τόνιζε: «Έχουμε πλέον τον θησαυρό μας».

Σύμφωνα με τον Στερν θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να κατανοήσουν οι επιστήμονες όλες τις παρατηρήσεις που καταγράφηκαν από το διαστημικό σκάφος.

«Ποιος ξέρει πότε θα λάβουμε ξανά δεδομένα από σκάφος που θα επισκεφθεί τον Πλούτωνα;», αναρωτήθηκε φανερά ικανοποιημένος για τα στοιχεία που έχει στα χέρια του.

Το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» πέρασαν σε απόσταση 7.700 μιλίων από τον Πλούτωνα έπειτα από ένα ταξίδι 9,5 χρόνων. Τους τελευταίους μήνες στέλνουν διαρκώς στοιχεία στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Τώρα κατευθύνεται προς τον διαστημικό αντικείμενο 2014 MU69, από το οποίο απέχει 350 εκατ. μίλια. Το 2014 MU69 βρίσκεται στη Ζώνη Κουίπερ και εκτιμάται ότι έχει μέγεθος της τάξης του 1% του Πλούτωνα, δηλαδή είναι κατά πολύ μικρότερο και από τη δική μας Σελήνη.