ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Άφωνοι οι Επιστήμονες: Ο Κρόνος άλλαξε ξαφνικά Χρώμα και ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να εξηγήσει πως.

Ο γνωστός σε όλους μας πλανήτης Κρόνος, έχει υποστεί κάποιες χρωματικές αλλαγές στο βόρειο πόλο του. Ο βόρειος πόλος του Κρόνου, φέρει ένα εξαγωνικό στρόβιλο που κανείς θα έλεγε πως είναι ικανός να «ρουφήξει» ολόκληρο τον πλανήτη μας. Κανείς δεν γνωρίζει το λόγο που ο πλανήτης αυτός έχει υποστεί αυτές τις αλλαγές. Για αυτό το λόγο, το 2004, οι επιστήμονες αποφάσισαν να τοποθετήσουν έναν ανιχνευτή. Από τότε παρακολουθούν τις χρωματικές αλλαγές του πλανήτη.

Σύμφωνα με παλιές φωτογραφίες, ο εξαγωνικός πόλος του Κρόνου, το 2012 είχε μπλε και μαύρα χρώματα. Από τότε και μετά εμφανίζει φωτεινό χρυσό χρώμα. Βασιζόμενοι σε πρόσφατες φωτογραφίες, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλλαγή αυτή μπορεί να οφείλεται σε συσσωρευμένα σωματίδια ομίχλης. Επιπρόσθετα, το χρονικό διάστημα μεταξύ των 1995-2009, ο βόρειος πόλος του Κρόνου γινόταν απίστευτα γρήγορα, όλο και πιο σκοτεινός. Οι επιστήμονες είπαν, πως αυτό το φαινόμενο ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των φωτοχημικών αντιδράσεων. Δηλαδή, έφτανε στον πλανήτη λιγότερο ηλιακό φως που αντιδρούσε με τα μοριακά συστατικά της ατμόσφαιρας.


Τώρα που ο βόρειος πόλος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τον ήλιο και μεγάλα ποσά ηλιακού φωτός πέφτουν στο νότιο πόλο του πλανήτη, ενισχύονται οι φωτοχημικές αντιδράσεις. Για αυτό το λόγο, το χρώμα είναι πια φωτεινό χρυσό.


Λένε ότι η αλλαγή χρώματος οφείλεται στις διαφορετικές εποχές του Κρόνου. Για παράδειγμα η αλλαγή από ένα γαλάζιο σε χρυσό χρώμα, πιθανόν να οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή φωτοχημικής ομίχλης στην ατμόσφαιρα. Έτσι και ο νότιος πόλος υποδέχτηκε το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο το Μάιο του 2017.

Από τα παραπάνω, μπορούμε να πάρουμε απλά μια εικόνα για το πώς λειτουργούν οι φυσικοί εποχιακοί κύκλοι του Κρόνου. Αυτό το θέμα είναι κάτι που μπορεί να μας πάρει αιώνες για να κατανοήσουμε πλήρως.

Credit: Good.is

fanpage