ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το γήινο μαγνητικό πεδίο καταρρέει και οι πόλοι είναι έτοιμοι να αναστραφούν [Βίντεο]

Όπως αποδεικνύεται – και σύμφωνα με τους επιστήμονες το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας θα μπορούσε να αναστραφεί μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση του Νότιου Πόλου έχει αλλάξει και δεν βρίσκεται ακριβώς στην Ανταρκτική, ο Βόρειος Πόλος επίσης πιστεύεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάπου στον Αρκτικό Ωκεανό. Το γήινο μαγνητικό πεδίο φαίνεται να καταρρέει, κάτι το οποίο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά το κλίμα μας και να εξαλείψει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας υπάρχει επειδή η Γη έχει μία τεράστια «μπάλα σιδήρου» στον πυρήνα της, που περιβάλλεται από ένα εξωτερικό στρώμα λιωμένου μετάλλου.

Καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης μεταβάλλεται με το χρόνο, οι θέσεις των βόρειων και νότιων μαγνητικών πόλων αλλάζουν σταδιακά. Η μαγνητική απόκλιση σε μια δεδομένη θέση αλλάζει επίσης και αυτή με την πάροδο του χρόνου. Όπως αποδεικνύεται πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία εκατό χρόνια, και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε κάνοντας μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα της NOAA, και ρίχνοντας μια ματιά στην Ιστορική μαγνητική απόκλιση.



Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, το γήινο μαγνητικό πεδίο – το οποίο προστατεύει τον πλανήτη μας από θανατηφόρες εκρήξεις ηλιακής ακτινοβολίας έχει αποδυναμωθεί επικίνδυνα τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με αναφορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τα μεγαλύτερα αδύνατα σημεία στο μαγνητικό πεδίο βρίσκονται στο δυτικό ημισφαίριο.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί αλλά ένας από τους πιο πιθανούς λόγους είναι ότι οι μαγνητικοί πόλοι του πλανήτης μας ετοιμάζονται να αναστραφούν είπε ο Rune Floberghagen, διευθυντής της αποστολής Swarm της ESA.

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μαγνητικό πεδίο μειώνεται με ποσοστό περίπου πέντε τοις εκατό ανά αιώνα. Ωστόσο, νέες μελέτες αναφέρουν ότι το μαγνητικό πεδίο εξασθενεί με επιταχυνόμενο ρυθμό πέντε τοις εκατό ανά δεκαετία -που σημαίνει ότι επιδεινώνεται πέντε φορές πιο γρήγορα από ότι πίστευαν στο παρελθόν.

Αν ρίξουμε μια ματιά στο animation της κοσμικής διακύμανσης στη συνολική γεωμαγνητική ένταση για τα τελευταία 400 χρόνια, θα δούμε ότι το μαγνητικό πεδίο άρχισε να εξασθενεί από το 1600.

Το Animation της κοσμικής μεταβολής της γεωμαγνητικής συνολικής έντασης για τα τελευταία 400 χρόνια:



Τι θα συνέβαινε αν γινόταν πραγματικά αναστροφή του μαγνητικού πεδίου των πόλων;


Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν συμβεί αυτό σε ολόκληρο τον πλανήτη τα πάντα θα εκτεθούν σε ηλιακούς ανέμους, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν γιγάντιες τρύπες στο στρώμα του όζοντος, που με τη σειρά τους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Αν η Μαγνητόσφαιρα του πλανήτη αρχίσει να καταρρέει τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, ο καιρός θα άλλαζε απότομα και οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Σύμφωνα με αναφορές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, από το 2014 το μαγνητικό πεδίο συνεχίζει να αποδυναμώνεται γρήγορα. Με τη βοήθεια του SWARM, οι επιστήμονες έχουν αποκτήσει πρωτοφανείς γνώσεις σχετικά με τις πολύπλοκες λειτουργίες του μαγνητικού πεδίου της Γης. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι η γενική τάση του μαγνητικού πεδίου εξασθενεί και οι πιο δραματικές μειώσεις βρίσκονται πάνω από το δυτικό ημισφαίριο.



Οι τελευταίες μετρήσεις επιβεβαιώνουν επίσης την κίνηση του μαγνητικού Βορρά προς τη Σιβηρία. Πιστεύεται ότι το μαγνητικό πεδίο επιταχύνει μακριά με ένα ποσοστό περίπου 40 μίλια ανά έτος.

Αλλά το πιο τρομακτικό είναι ίσως μια μελέτη που προειδοποιεί ότι οι μαγνητικές ανατροπές οδηγούν σε γεγονότα εξαφάνισης.

Τα κυριότερα σημεία της μελέτης δείχνουν:

-Η γεωμαγνητική αναστροφή πεδίου αποδυναμώνει σημαντικά την προστασία της ατμόσφαιρας.

-Ο Ηλιακός άνεμος ενεργοποιεί περισσότερα ιόντα οξυγόνου να ξεφύγουν όταν το γεωμαγνητικό πεδίο είναι εξασθενημένο.

-Η διαφυγή του οξυγόνου μπορεί να εξηγήσει την πτώση του ατμοσφαιρικού επίπεδου κατά τη διάρκεια της μαζικής εξαφάνισης.

-Η σχέση αιτιότητας μεταξύ ανατροπής και μαζικής εξαφάνισης πρέπει να είναι «πολλά-προς-ένα».

-Η προσομοίωση του ποσοστού διαφυγής του οξυγόνου που στηρίζει την υπόθεσή μας βασίζεται στη γνώση μας για τον πλανήτη Άρη.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι οι μαγνητικές ανατροπές μπορεί να είναι υπεύθυνες για πλημμύρες βιβλικών διαστάσεων, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:



Πηγή