ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Μυστηριώδης θάνατος δεκάδων χιλιάδων θαλάσσιων πτηνών στην Αλάσκα

Δεκάδες χιλιάδες νεκρά πτηνά ξεβράζονται στις ακτές του πορθμού του Πρίγκιπα Ουίλιαμ της Αλάσκα, σε ένα ανεξήγητο φαινόμενο που μερικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Όλα τα νεκρά θαλασσοπούλια ανήκουν στο είδος Uria aalge, ένα κοινό είδος θαλάσσιου πτηνού του βορρά, και φαίνεται ότι πέθαναν λόγω υποσιτισμού, πιθανώς λόγω διαταραχών στα αποθέματα ρεγγών και των άλλων ψαριών που συνθέτουν τη διατροφή των πουλιών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ειδικοί άγριας ζωής της περιοχής καταμέτρησαν περισσότερα από 8.000 νεκρά πτηνά στις όχθες μόνο μίας παραλίας, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Άνκορατζ. Μεταγενέστερες έρευνες αποκάλυψαν περισσότερα νεκρά πτηνά σε άλλες κοντινές τοποθεσίες.

«Ξέρουμε ότι πεθαίνουν από την πείνα. Τα στομάχια τους είναι άδεια», δήλωσε ο Ρομπ Κέιλερ, βιολόγος της υπηρεσίας άγριας φύσης που εξέτασε τα νεκρά πτηνά. «Ωστόσο δε γνωρίζουμε ακόμη το μηχανισμό πίσω από αυτό το φαινόμενο», πρόσθεσε.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συνηθισμένες πηγές τροφής των πτηνών δεν βρίσκονται πια σε αφθονία ή συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο, ίσως λόγω των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που η περιοχή έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Τα νερά στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αλάσκας είναι ασυνήθιστα θερμά από το 2014, και φέτος το φαινόμενο Ελ Νίνιο οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας.
Εξάλλου, μια επιστημονική μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των συγκεκριμένων πτηνών τείνουν να αυξάνονται τα χρόνια που η θερμοκρασία του νερού βρίσκεται έστω και λίγο πάνω από το φυσιολογικό.

Τα πουλιά αυτού του είδους, με πληθυσμό περίπου 2,8 εκατομμύρια στην Αλάσκα, είναι αρπακτικά που επιτίθενται σε ομάδες μικρών ψαριών, καταναλώνοντας έως και 300 την ημέρα. Αν τα ψάρια μένουν σε πιο βαθιά νερά, τότε είναι πιο δύσκολο για τα πτηνά να αλιεύσουν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον Κέιλερ.

«Οι βιολόγοι χαρακτηρίζουν τα θαλασσοπούλια ως δείκτες της υγείας του οικοσυστήματος. Τώρα πεθαίνουν σε νούμερα χωρίς προηγούμενο, και αυτό μας δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», πρόσθεσε.