ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Απίστευτο: Έφτιαξαν μηχανή που θα μπορεί να θερμάνει τον Ήλιο (Βίντεο)

Περίμεναν να μην μπορέσει να γίνει έως το 2100, όμως τελικά αυτό που ονειρεύονταν για 60 χρόνια επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα το πραγματοποιήσει έως το τέλος του μήνα η Γερμανία.

Μετά από προσπάθειες του ινστιτούτου Max Planck στην Γερμανία φυσικοί κατάφεραν να είναι ένα βήμα πριν την λειτουργία της πρώτη τεράστιας μηχανής πλάσματος.

Αφού χρειάστηκαν 1,1 εκατ. κατασκευαστικές ώρες, το ινστιτούτο ολοκλήρωσε την κατασκευή του «stellarator», δηλαδή της μεγαλύτερης μηχανής πυρηνικής σύντηξης του κόσμου.

Η μηχανή έχει διάμετρο 15 μέτρα και ονομάζεται W7-X.

Πάνω από ένας χρόνος τεστ και 1,1 δισ. δολάρια χρειάστηκαν για να μπορέσει το όνειρο να γίνει πραγματικότητα στο τέλος του μήνα, αναφέρει το Science.

Η μηχανή πυρηνικής σύντηξης, είναι γνωστή στην φυσική πλάσματος ως το «Μαυρο Άλογο» των πυρηνικών αντιδραστήρων, με το stellarators να είναι η πιο πολύπλοκη εκδοχή του.


Οι μηχανές W7-X, χρειάστηκαν 19 χρόνια για να ολοκληρωθούν.

Από το 2003 έως το 2007, το project κατασκευής του stellarator υπέφερε από κατασκευαστικά λάθη, με λίγα stellarators να καταφέρνουν να ολοκληρωθούν.

Ο ξάδελφος του stellarator το tokamak, είναι σε ευρεία χρήσει εδώ και χρόνια, ενώ έχουν κατασκευαστεί συνολικά 200, όμως λειτουργεί καλύτερα σαν πυρηνικός αντιδραστήρας.

Το μηχάνημα της Γερμανίας αναμένεται να αλλάξει το παιχνίδι στην πυρηνική ενέργεια αφού δεν παράγει πυρηνικά απόβλητα.

Το μυστικό της επιτυχίας του είναι το «πλάσμα», δηλαδή το αέριο που θερμαίνεται πάνω από 80 εκατ. βαθμούς κελσίου.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα ηλεκτρόνια αποσπούνται από τα άτομα τους και κάνουν ιόντα, τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους και παράγουν ενέργεια, την λεγόμενη πυρηνική σύντηξη. Η πυρηνική σύντηξη είναι διαφορετική από την πυρηνική ενέργεια που χρησιμοποιούμε σήμερα που προκαλείται από την διάσπαση των ατόμων.

Η πυρηνική σύντηξη είναι αυτή που θερμαίνει τον ήλιο εδώ και 4,5 δισ. χρόνια και θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλα 4 δισ.

Οι μηχανές Tokamaks μπορούν να ελέγξουν το πλάσμα για μόνο 7 λεπτά, ενώ στην γερμανική εκδοχή της μηχανής, ο χρόνος αυτός ανεβαίνει για μισή ώρα.

«Ο κόσμος περιμένει αν θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον χρόνο για μεγαλύτερη περίοδο», αναφέρει ο David Gates, φυσικός στο Princeton Plasma Physics Laboratory.