ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ιρλανδία: Ψήφισαν ΝΑΙ και έχουν τριπλάσιο χρέος

Όπως μας επεσήμανε αναγνώστρια ένα από τα επιχειρήματα που προωθούν τα τελευταία 24ωρα τα ΜΜΕ και κομματικά στελέχη των μνημονιακών κομμάτων είναι ότι η Ιρλανδία ψήφισε ΝΑΙ σε δημοψήφισμα για την επιβολή μνημονίου και τώρα όλα είναι ρόδινα.

Σχετικές πληροφορίες διακινεί ο πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Η αλήθεια

Καταρχήν κανείς δεν επισημαίνει πως όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα της Ιρλανδίας η ΕΚΤ δεν επιχείρησε ένα οικονομικό πραξικόπημα μέσω της διακοπής ρευστότητας. Ίσως το δικαίωμα των ιρλανδών να εκφράσουν την άποψή του σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της δημοκρατίας είναι υψηλότερο από αυτό των Ελλήνων.

Πόσο ρόδινη είναι όμως η κατάσταση στην Ιρλανδία; Αντιγράφουμε από το Έθνος

«Πρόκειται για τον υποτιθέμενο… «τον πιο καλό τον μαθητή» των μνημονίων και της γερμανικής ευρωλιτότητας, που μας έχουν ζαλίσει τα αυτιά και διαρκώς μας λένε να μοιάσουμε στη χώρα αυτή: είναι η Ιρλανδία! Σχεδόν επτά φορές το ΑΕΠ τους χρωστούν οι «υπέροχοι» Ιρλανδοί! Ούτε τρεις φορές το ΑΕΠ δεν χρωστούν οι Έλληνες, που τους έχουν κάνει οι Γερμανοί «του κλώτσου και του μπάτσου» και μας έχουν ξεφτιλίσει σε όλη την Ευρώπη! Μάλιστα, το 680% του ΑΠΕ τους χρωστούν οι Ιρλανδοί! Τρεις φορές το ΑΕΠ της Ιρλανδίας χρωστάει μόνο ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας (291%), ο οποίος φόρτωσε στο κράτος και ένα δημόσιο χρέος ύψους 115% του ΑΕΠ για τη διάσωσή του»!

Επίσης όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν η ιρλανδική οικονομία διατήρησε υψηλά επίπεδα ανεργίας (η ανεργία των νέων ξεπρνά το 20%). Ο βασικός λόγος όμως για τον οποίο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από την Ελλάδα είναι ότι ουδέποτε δοκιμάστηκαν τόσο σκληρά μέτρα λιτότητας. Στοιχεία της Κομισιον αποδεικνύουν ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω της λιτότητας σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κτλ, κυμάνθηκε από 6-10% ενώ στην Ελλάδα άγγιξε το 35%.

Η πραγματική σύγκριση όμως πρέπει να γίνει με την Ισλανδία που ψήφισε ΟΧΙ και σήμερα απολαμβάνει ορισμένους από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Και μόνο το γράφημα για την πορεία της ανεργίας λέει πολλά.