ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Προ των πυλών το πρόγραμμα που θα «διαβάζει» το μυαλό – Πώς θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Πριν μερικά χρόνια, ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις και να τις μετατρέπει σε κείμενο φάνταζε προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Με τα άλματα προόδου της τεχνολογίας όμως, η… επιστημονική φαντασία τείνει να γίνει πραγματικότητα.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Neuroscience, νέα πειραματική έρευνα έδειξε πως το «διάβασμα» των σκέψεων από τον υπολογιστή δεν αποτελεί μακρινό όνειρο. Αντιθέτως, οι προσπάθεια των επιστημόνων βρίσκεται λίγα βήματα πριν την τελική, μεγάλη ανακάλυψη.

Στο πείραμα που διεξήχθη, τοποθετήθηκαν φύλλα ηλεκτροδίου στον εγκέφαλο επτά ατόμων, τα οποία συνέλεξαν δεδομένα από τους νευρώνες, που συνδέονται με την ομιλία αλλά και την σκέψη. Ενας υπολογιστικός αλγόριθμος κατασκευάστηκε έτσι ώστε να συνδέει τους ήχους με τα αντίστοιχα κύτταρα του εγκεφάλου που μπαίνουν σε λειτουργία.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το σύστημα των ερευνητών δούλεψε με πρωτοφανή επιτυχία, αφού μπόρεσε να διαβάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα αρκετά καλά, ώστε να «μαντέψει» τους αντίστοιχους ήχους που θα παράγονταν σε ποσοστό 75%.

Αυτό το ποσοστό είναι αρκετό, αφού μετά ακολουθεί μια διαδικασία αυτοδιόρθωσης, αντίστοιχη με αυτή των κινητών, η οποία συνθέτει τις λέξεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Σε αντίθεση με τους αλγορίθμους που υπάρχουν ως τώρα, η προσπάθεια των ερευνητών στο State University της Νέας Υόρκης αποσκοπεί στην απευθείας αναγνώριση των σημάτων του εγκεφάλου, ώστε αυτά να μετατραπούν σε γραπτό λόγο στον υπολογιστή.

Προγράμματα όπως για παράδειγμα το Siri, απομνημονεύουν συγκεκριμένες λέξεις με αποτέλεσμα να έχουν πολύ πιο χαμηλή αποδοτικότητα.

Φυσικά, το εγχείρημα των επιστημόνων είναι πολύ πιο δύσκολο από την δημιουργία ενός απλού προγράμματος «φωηντικού ελέγχου» όπως το Siri.

Η αντιστοιχία των εγκεφαλικών κυττάρων με ήχους είναι κάτι το οποίο απαιτεί πολύ εκτενή μελέτη, αλλά και σειρές πειραμάτων. Τα πρώτα βήματα όμως έγιναν, απέδωσαν περισσότερους καρπούς από όσους φαντάζονταν οι Αμερικανοί ερευνητές και έτσι η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς.