ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

«Ο πλανήτης Άρης έχει σημασία» Γιατί το είπε αυτό ο σύμβουλος του Ομπάμα

Πριν από λίγες ημέρες, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της NASA και σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, ο Τσαρλς Μπόλντεν, κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε συνέδριο να συμφωνήσουν μαζί του: «Ο πλανήτης Άρης έχει σημασία», τους είπε.

Και όπως εξήγησε έχει σημασία, επειδή:

– Η δημιουργία και η εξέλιξή του μοιάζει με της Γης

-Γνωρίζουμε ότι μία δεδομένη στιγμή είχε τις συνθήκες να αναπτυχθεί ζωή.

-Αυτά που μαθαίνουμε για τον Κόκκινο Πλανήτη μπορούν να μας πουν περισσότερα για το δικό μας πλανήτη, την ιστορία και το μέλλον του.

-Μπορεί να μας βοηθήσει να απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα, αν υπάρχει ζωή και πέρα από τη Γη

Βέβαια, ο κ. Μπόλντεν δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι ο Άρης είναι σημαντικός. Για τους παρακάτω λόγους:

1. Την επιβίωση του είδους

Το μόνο σπίτι που έχουν γνωρίσει οι άνθρωποι είναι η Γη. Ωστόσο η ιστορία των ειδών έχει δείξει ότι η επιβίωση στο γαλάζιο πλανήτη δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Κλασικό παράδειγμα αυτής της θέσης είναι οι δεινόσαυροι.

Ένα τεράστιος αστεροειδής εξαφάνισε το είδος που κατοικούσε στον πλανήτη για εκατομμύρια χρόνια. Το να υπάρχουν άνθρωποι, λοιπόν, σε παραπάνω από έναν πλανήτη είναι ένα ακόμα μέσο για πού θα βοηθήσει στην επιβίωση του είδους για παν ενδεχόμενο.

2. Η ανακάλυψη ζωής στον Άρη

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταλούν άνθρωποι και όχι ρομπότ στον Άρη, επειδή οι άνθρωποι ανακαλύπτουν πράγματα 10.000 ταχύτερα από τα ρομπότ που διαθέτουμε σήμερα. Μία μνημειώδης ανακάλυψη θα ήταν η ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

3. Βελτίωση της ζωής στη Γη

Οι προσπάθειες για ανακαλύψεις σε ένα πεδίο μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ σημαντικές αποκαλύψεις σε ένα άλλο πεδίο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στο τηλεσκόπιο Χαμπλ: Όταν εστάλη στο διάστημα, οι πρώτες φωτογραφίες ήταν θολές.

Το πρόβλημα διορθώθηκε αργότερα, ωστόσο για να είναι χρήσιμες οι πρώτες φωτογραφίες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για να τις βελτιώσουν. Με τα πολλά, αποδείχτηκε ότι ο αλγόριθμος αυτός βελτίωνε την απεικόνιση σε ακτινογραφίες και, συγκεκριμένα, κατέστησε δυνατό να γίνεται πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στήθους.

4. Να εξελιχθούμε ως είδος

Ένας άλλος λόγος για να πάμε στον Άρη είναι για να εμπνεύσουμε τις επόμενες γενεές.

5. Να δείξουμε πολιτική και οικονομική υπεροχή

Επιστήμονες έχουν δηλώσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου ότι ένας ακόμη σημαντικός λόγος για να υπάρξει αποστολή και ενδεχομένως αποικία στον Άρη είναι η πολιτική. Όπως είπε, για να δείξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την οικονομική και την πολιτική τους υπεροχή.