ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Οι ανατριχιαστικές κούκλες του Τόμας Έντισον: Ακούστε την απόκοσμη φωνή που τρομοκρατούσε τα παιδιά πριν από 125 χρόνια

Ένα ηχογραφημένο μήνυμα 12 δευτερολέπτων μιας παιδικής κούκλας που κατασκεύασε ο πρωτοπόρος εφευρέτης Τόμας Έντισον, αποτελεί το πρώτο ηχογραφημένο μήνυμα της ιστορίας που προοριζόταν για εμπορικούς σκοπούς, λένε ιστορικοί.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και εξειδικευμένη τεχνολογία για την αποκρυπτογράφηση του συγκεκριμένου μηνύματος που για δεκαετίες θεωρούταν κατεστραμμένο.

Οι επιστήμονες έλπιζαν πως θα άκουγαν την φωνή του Έντισον αλλά αυτό που τελικά αποκαλύφθηκε είναι εξίσου ενδιαφέρον όπως παραδέχτηκαν. Η φράση «Λάμψε, λάμψε, μικρό αστέρι» δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για το σκοπό του μηνύματος,

Το 1888 ο Τόμας Έντισον, λίγο μετά την ιστορική ανακάλυψη του φωνογράφου, είχε ιδρύσει μια επιχείρηση που κατασκεύαζε ομιλούσες κούκλες για παιδιά. Η επιχείρηση απέτυχε, όμως άφησε πίσω της σπουδαία κληρονομιά όπως αναφέρει ο Τζέρι Φάμπρις, επιμελητής του Μουσείο Έντισον.

«Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική γιατί δίνει έμφαση στον τρόπο που σκεφτόταν ο Τόμας Έντισον εκείνη την εποχή. Δεν ενδιαφερόταν μόνο για τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των ανακαλύψεων του.

Ήθελε να φτιάχνει χρηστικά πράγματα που να καλυτερεύουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό φαίνεται και από τις προσπάθειες να μεταφέρει τον φωνογράφο από το εργαστήριο στον πραγματικό κόσμο», τονίζει ο Φάμπρις.


Οι κούκλες, που ήταν μια στιγμιαία εμπορική αποτυχία, εφευρέθηκαν από τον Thomas Edison και διέθεταν μερικές από τις πρώτες ηχογραφήσεις που έγινε ποτέ. Τώρα, οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να φέρουν αυτές τις ηχογραφήσεις πίσω στη ζωή.

Ο Πάτρικ Φίστερ, ιστορικός με εξειδίκευση στους πρώιμους φωνογράφους, αναφέρει πως το μήνυμα που αποκαλύφθηκε είναι το πρώτο που απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Μέχρι τότε η τεχνική της ηχογράφησης, γινόταν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. «Είναι η πρώτη φορά που κάποιος προσλαμβάνεται για να ηχογραφήσει κάτι το οποίο θα αποφέρει κέρδος.» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Οι κούκλες φόβιζαν τα παιδιά τόσο πολύ που αποσύρθηκαν από τα ράφια μετά από μόλις έξι εβδομάδες. Στη φωτογραφία είναι ένα παράδειγμα μιας από τις κούκλες (αριστερά) και στα δεξιά, ο μηχανισμός με την αιωνόβια φωνή.


Το σύστημα αποκωδικοποίησης βασίζεται σε ένα μικροσκόπιο για να δημιουργήσουν εικόνες από τις αυλακώσεις με λεπτομέρεια. Ένας υπολογιστής στη συνέχεια χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να αναπαράγει τους ήχους που θα έχουν δημιουργηθεί από μια βελόνα κινείται σε όλη την επιφάνεια.


Οι μικροσκοπικές αυλακώσεις από μια καταγραφή ενός νεαρού κοριτσιού που απαγγέλλει «Λάμψε, λάμψε, μικρό αστέρι» (Twinkle, Twinkle, Little Star)


Ο Έντισον είχε την ελπίδα για την μαζική παραγωγή των παιχνιδιών, αλλά η στοιχειώδης τεχνολογία της εποχής σήμαινε ότι για να κάνει 100 κούκλες, θα έπρεπε να πάρει καλλιτέχνες να απαγγείλουν το νανούρισμα 100 φορές.

Ακούστε την απόκοσμη φωνή που τρομοκρατούσε τα παιδιά πριν από 125 χρόνια.


Πηγή