ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το μυστηριώδες ορθογώνιο νησί Por-Bajin στο κέντρο μίας λίμνης στα βουνά της νότιας Σιβηρίας

Το Por Bajin είναι μικρό νησί στη μέση μίας απομακρυσμένης λίμνης ανάμεσα στα βουνά Αλτάι και Σαγιάν στη Νότια Σιβηρία.

Απέχει 32 χλμ. από τα μογγολικά σύνορα, και έχει ύψος μόνο 12 μέτρα από την επιφάνεια της λίμνης η οποία είναι γεμάτη με μεσαιωνικά ερείπια που χρονολογούνται από το 757 μ.Χ.

Τα τείχη περικλείουν μια έκταση επτά στρεμμάτων, όπου σώζονται τα δαιδαλώδη ερείπια 30 κτισμάτων, η χρησιμότητα των οποίων παραμένει άγνωστη.


Αν και μοιάζει με φρούριο με την πρώτη ματιά, με τα πανύψηλα τείχη και τα μυστηριώδης σχήματα οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 1300 π.Χ. υπήρχε ένα θερινό ανάκτορο ενώ άλλοι λένε ότι ήταν μοναστήρι. Αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να το αποδείξει.


Το 2007 έγινε έρευνα και ανακάλυψαν ότι υπάρχει κινέζικη επιρροή στις μεθόδους δόμησης του νησιού και πιστεύουν ότι ήταν κάποιο φρούριο.


Τα ίχνη του κινεζικού πολιτισμού είναι φανερά, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποιος έφτιαξε αυτό το «πήλινο σπίτι» ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούσε

Έχει προταθεί ότι το φρούριο χτίστηκε από τους Ουιγούρους, μια νομαδική τουρκόφωνη φυλή έφιππων πολεμιστών που μεταξύ των ετών 742-842 ίδρυσε στην περιοχή το Χανάτο των Ουιγούρων. Οι σημερινοί απόγονοι των Ουιγούρων ζουν κυρίως στη Δυτική Κίνα, στην επαρχία Σιντζιάνγκ (ανατολικό Τουρκεστάν).

Μια αναπαράσταση προσπάθησε να δείξει με τι θα μπορούσε να έμοιαζε το νησί πριν καταστραφεί

Το θέμα είναι ότι οι νομαδικές φυλές της περιοχής, πριν και μετά τον Τζένγκις Χαν, ουδέποτε έχτισαν πόλεις ή σπίτια με κεραμίδια. Από την άλλη πλευρά, η κατασκευή ενός φρουρίου στη μέση μιας λίμνης σε ένα μοναχικό μέρος χωρίς στρατηγική αξία, μακριά από οικισμούς και μεγάλες εμπορικές οδούς, είναι μια πράξη χωρίς νόημα και σκοπό

Το νησί έχει μπερδέψει τους εμπειρογνώμονες που για πάνω από εκατό χρόνια λένε ότι θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, από μια φυλακή, ή παλάτι ή ένα μοναστήρι

Υπάρχει ακόμη και μια εκδοχή ότι υπήρχε κάποιο παρατηρητήριο σε αυτό. Η αρχιτεκτονική του φρουρίου παράγει επίσης πολλά ερωτήματα.

Τα λίγα τεχνουργήματα που είχαν βρεθεί στην περιοχή φαίνεται να χρονολογούνται στα μέσα του όγδοου αιώνα

Δεν γνωρίζουμε αν το “φρούριο” όταν χτίστηκε, υπήρχε λίμνη ή σχηματίστηκε αργότερα. Ο σκοπός της κατασκευής δεν είναι το μόνο πράγμα που είναι μυστηριώδης, μυστηριώδης είναι και το σύντομο χρονικό διάστημα που εγκαταλείφθηκε.

Η αρχιτεκτονική του Por-Bajin αφήνει πολλά ερωτηματικά που ίσως δεν απαντηθούν ποτέ


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε μετά από μια επίσκεψη το 2007: «Έχω πάει σε πολλά μέρη, έχω δει πολλά πράγματα, αλλά ποτέ δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο».