ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Για πρώτη φορά Ρομπότ μπήκε σε αντιδραστήρα της Φουκουσίμα (Βίντεο)

Το πρώτο ρομπότ που επιχειρεί να αναζητήσει τα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα σε έναν από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα-Νταΐτσι άντεξε την ακραία ραδιενέργεια και πρόλαβε να μεταδώσει κάποιες εικόνες. Τελικά όμως κόλλησε σε ένα δύσβατο σημείο και τελικά εγκαταλείφθηκε από τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, εκτιμά ότι σχεδόν όλες οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου στην Μονάδα 1 έλιωσαν μετά το ατύχημα του 2011, διαπέρασαν τη βάση του αντιδραστήρα και έπεσαν στο δάπεδο.

Το ρομπότ, ειδικά σχεδιασμένο από την Hitachi, μέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πιο χαμηλά από ότι αναμενόταν, ανακοίνωσε η Tepco. Παρόλα αυτά, ο χώρος θα παραμείνει απαγορευμένος για τους ανθρώπους για πολλά ακόμα χρόνια, μέχρι να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα πυρηνικά καύσιμα.

Το οφιοειδές ρομπότ, μήκους 60 εκατοστών, μπήκε στον θάλαμο που περιβάλλει τον αντιδραστήρα μέσω ενός σωλήνα, συνδεδεμένο με ένα καλώδιο μέσω του οποίου αντλούσε ενέργεια και μετέδιδε πίσω τα δεδομένα. Όταν έφτασε στην πλατφόρμα που έπρεπε να επιθεωρήσει, πήρε σχήμα «U» και άρχισε να κινείται με ρόδες.

Στις εικόνες που συλλέχθηκαν, φωτισμένες από τον φακό του ρομπότ, διακρίνεται ατμός από τη θερμότητα των λιωμένων καυσίμων, μεταλλικά αντικείμενα και πέτρες που έχουν πέσει σε μια σχάρα.

Πολυάριθμες λάμψεις που διακρίνονται στο βίντεο οφείλονται σε επικίνδυνες ακτίνες γάμμα που επηρεάζουν την κάμερα του ρομπότ.

Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την πεντάωρη επιχείρηση της Δευτέρας δεν αρκούν για τον εντοπισμό των λιωμένων καυσίμων, επιβεβαιώνουν όμως ότι η χρήση ρομπότ, ενδεχομένως ασύρματων, είναι εφικτή στους χώρους των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων.

Λόγω της ζημιάς που υπέστησαν οι αντιδραστήρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού από το σύστημα ψύξης συνεχίζουν να διαρρέουν από το εργοστάσιο.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των ραδιενεργών υλικών και η διάλυση του κατεστραμμένου εργοστασίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δεκαετίες.


Πηγή