ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Αποκάλυψη περίεργων σκίτσων σε μεσαιωνικό χειρόγραφο 500 ετών

Εμβρόντητοι έμειναν ερευνητές που μελετούσαν ένα από τα πιο σημαντικά μεσαιωνικά χειρόγραφα όταν, χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ακτινοβολία, είδαν μπροστά τους, σε μια από τις σελίδες, να εμφανίζονται δύο πρόσωπα που έμοιαζαν με φαντάσματα.

Η ανακάλυψη των σκίτσων –που δεν τα είχε δει κανείς από τότε που «διαγράφηκαν», τον 16ο αιώνα, από το Μαύρο Βιβλίο του Καρμαθέν- ήταν η απόλυτη έκπληξη για τους ερευνητές.

Το βιβλίο, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουαλίας και χρονολογείται από το 1250 είναι το πιο παλαιό σωζόμενο χειρόγραφο που είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου στα ουαλικά, και περιλαμβάνει κάποιες από τις αρχαιότερες αναφορές στον βασιλιά Αρθούρο και τον Μέρλιν. Το όνομα τού δόθηκε από το χρώμα του.

Ο καθηγητής Πολ Ράσελ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και η ερευνήτρια επί διδακτορικού Μίριαμ Γουίλιαμς εργάστηκαν για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του χειρογράφου με πολλες διαφορετικές τεχνικές για τρία χρόνια.

Με τη χρήση υπέρυθρου φωτός και τεχνολογία επεξεργασίας φωτογραφιών, πάρα πολλές από τις σημειώσεις στα περιθώρια, σβησμένες πριν από πέντε αιώνες, αποκαλύφθηκαν.

Εκτός από τα πορτρέτα, μία ακόμα σημαντική ανακάλυψη ήταν ένα ουαλικό ποίημα, που η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο, άρα είναι νέο.

Ο καθηγητής Ράσελ χαρακτήρισε «εξαιρετικά ενθουσιαστικά» τα ευρήματα, προσθέτοντας ότι «τώρα που γνωρίζουμε ότι το υλικό είναι εδώ, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να το επαναφέρουμε».