ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Aragoscope: Εικόνες 1.000 φορές καλύτερες από ό,τι το Hubble

Ερευνητές του University of Colorado Boulder θα ενημερώσουν στελέχη της NASA σύντομα σχετικά με το concept του Aragoscope: ενός επαναστατικού διαστημικού τηλεοσκοπίου το οποίο θα είναι σε θέση να παρέχει εικόνες μέχρι και 1.000 φορές ευκρινέστερες από ό,τι το διάσημο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γουέμπστερ Κας, του αμερικανικού πανεπιστημίου, το «πακέτο» των οργάνων του τηλεσκοπίου (που παίρνει το όνομά του από τον γάλλο επιστήμονα Φρανσουά Αραγκό, ο οποίος πρώτος εντόπισε διαθλώμενα κύματα φωτός γύρω από έναν δίσκο)- θα περιλαμβάνει ένα διαστημικό τηλεσκόπιο σε τροχιά και έναν αδιαφανή δίσκο μπροστά του, ο οποίος θα έχει διάμετρο μέχρι και μισού μιλίου.

Σύμφωνα με τον Κας, τα κύματα φωτός από ένα άστρο-στόχο ή άλλο αντικείμενο θα κάμπτονται γύρω από την περιφέρεια του δίσκου και θα συγκλίνουν σε ένα κεντρικό σημείο. Το φως στη συνέχεια θα «τροφοδοτείται» στο τηλεσκόπιο, για να παρέχονται υψηλής ανάλυσης εικόνες, εξήγησε.

Το νέο τηλεσκόπιο, όπως πρόσθεσε, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να «βλέπουν» τους «ορίζοντες» από μαύρες τρύπες, τις ανταλλαγές πλάσματος μεταξύ άστρων και άλλα ουράνια αντικείμενα και φαινόμενα.

Επίσης, θα μπορεί να στραφεί προς τη Γη και να τραβήξει φωτογραφίες αντικειμένων μεγέθους…λαγού, ανοίγοντας τον δρόμο για πρακτικού χαρακτήρα χρήσεις, όπως η αναζήτηση αγνοουμένων.

Το CU-Boulder Aragoscope ήταν μία από 12 προτάσεις που επελέγησαν για χρηματοδότηση Phase One τον Ιούνιο του 2014 από το πρόγραμμα NIAC (NASA Innovative Advanced Concept), που είναι σχεδιασμένο για τη «μεταφορά» της επιστημονικής φαντασίας σε πραγματικότητα μέσω προηγμένης τεχνολογίας.

Το Aragoscope θα βρίσκεται σε γεωστατική τροχιά σε ύψος 25.000 μιλίων, κάτι που θα σημαίνει ότι θα φαίνεται ακίνητο από το έδαφος. Ο δίσκος θα είναι κατασκευασμένος από ένα ανθεκτικό, σκούρο «πλαστικοειδές» υλικό το οποίο θα εκτοξευθεί συμπιεσμένο/ διπλωμένο σαν αλεξίπτωτο και θα αναπτυχθεί σε τροχιά.

Η «ασπίδα» αυτή θα είναι δεμένη στο τηλεσκόπιο, το οποίο θα βρίσκεται σε απόσταση μιλίων- αναλόγως το μέγεθος του δίσκου.