ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Μυστηριώδης ευθυγράμμιση των γαλαξιών στον ιστό του Σύμπαντος (Βίντεο)

Παράλληλους άξονες περιστροφής, ευθυγραμμισμένους με τις μεγαλύτερες δομές του Σύμπαντος, τείνουν να έχουν οι μαύρες τρύπες που κρύβονται στα κέντρα μακρινών γαλαξιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics, η ανακάλυψη υποδηλώνει: «ότι κάποιο συστατικό λείπει από τα σημερινά μοντέλα για το Σύμπαν».

Οι ερευνητές εξέτασαν 93 κβάζαρ, χρησιμοποιώντας το «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο» του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στη Χιλή. Τα κβαζάρ είναι εξαιρετικά φωτεινοί γαλαξίες με δραστήριες μαύρες τρύπες στο κέντρο τους.

Το υλικό που περιδινίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα θερμαίνεται και εκπέμπει πίδακες ακτινοβολίας πριν χαθεί για πάντα μέσα στο τέρας. Η ακτινοβολία είναι απίστευτα έντονη, πιο έντονη από τη λάμψη όλων των άστρων του γαλαξία μαζί.

Τα δεκάδες κβάζαρ που εξετάζει η εν λόγω μελέτη είναι διασκορπισμένα σε μία έκταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός την οποία βλέπουν οι αστρονόμοι όπως ήταν όταν το Σύμπαν είχε το ένα τρίτο της σημερινής του ηλικίας.

Ο Ντάμιεν Χουτσεμέκερς, του Πανεπιστημίου της Λιέγης, τονισε: «Το πρώτο περίεργο που παρατηρήσαμε είναι ότι οι άξονες περιστροφής ορισμένων κβάζαρ ήταν ευθυγραμμισμένοι μεταξύ τους, παρόλο που τα κβάζαρ αυτά απέχουν μεταξύ τους δισεκατομμύρια έτη φωτός».

Ακόμα, οι αστρονόμοι εξέτασαν εάν οι άξονες περιστροφής είναι ευθυγραμμισμένοι, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το λεγόμενο κοσμικό ιστό, την αδρή υφή του Σύμπαντος.

Πάντως, οι γαλαξίες τείνουν να συγκεντρώνονται σε αχανή νήματα και «σβόλους» μεταξύ των οποίων υπάρχουν, σχεδόν αχανείς εκτάσεις.

Πηγή