ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ρομποτικό «δίδυμο» αεροσκαφών για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Τις δυνατότητές του πάνω στην αντιμετώπιση πυρκαγιών επέδειξε με επιτυχία ένα «δίδυμο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Lockheed Martin και Κaman.

Σε επίδειξη που πραγματοποιήθηκε, το Indago quad rotor αεροσκάφος εντόπισε με επιτυχία θερμά σημεία και παρείχε πληροφόρηση σε χειριστή ο οποίος κατηύθυνε το μη επανδρωμένο ελικόπτερο K-MAX σε αυτά, με σκοπό την αυτόνομη κατάσβεση των φωτιών. Μέσα σε μία ώρα, το ελικόπτερο K-MAX φόρτωσε και έριξε περίπου 11 τόνους νερού στην πυρκαγιά.

«Το μη επανδρωμένο Κ-ΜΑΧ και το Indago μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις πυρόσβεσης νύχτα και ημέρα, με οποιονδήποτε καιρό, φτάνοντας σε επικίνδυνες περιοχές χωρίς να ρισκάρουν ούτε μία ζωή» δήλωσε ο Νταν Σπουρ, αντιπρόεδρος (Aviation and Unmanned Systems) στο τμήμα Mission Systems and Training της Lockheed Martin.

Το K-MAX, το οποίο μπορεί να φορτώνει νερό αυτόματα και να το ρίχνει στις φλόγες, κατασκευάζεται από την Kaman και είναι εξοπλισμένο με μία προηγμένη mission suite της Lockheed Martin. Έχει ειδικό σχεδιασμό για τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων ανύψωσης φορτίων του υπό τις πλέον δύσκολεςς συνθήκες και θεωρείται ότι ενδείκνυται και για τον ανεφοδιασμό πυροσβεστών που επιχειρούν στο έδαφος. Μέσω της ηλεκτροοπτικής/ υπέρυθρης κάμεράς του, μπορεί να «δει» θερμά σημεία και να καταδείξει τις θέσεις τους στον χειριστή του για ρίψεις νερού. Παράλληλα, έχει επιδείξει τη δυνατότητά του να φέρνει σε πέρας αυτόνομα επιχειρήσεις ανεφοδιασμού, με παράδοση φορτίων σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες.

Επίσης, ο εξοπλισμός και τα χαρακτηριστικά πτήσης του Indago επιτρέπουν την απόκτηση δεδομένων υψηλής ποιότητας και τη βελτιωμένη αντίληψη κατάστασης για τους χειριστές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Lockheed Martin, το Indago είναι ικανό να παρέχει τακτική αντίληψη καταστάσεως και geolocation για την υποστήριξη μιας ποικιλίας αποστολών, από την πυρόσβεση μέχρι την γεωργία ακριβείας και την έρευνα και διάσωση.