ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Σκάφος – «κούριερ» για μεταφορές μεταξύ Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και Γης

Την ανάπτυξη ενός TRV (Terrestrial Return Vehicle), που θα επιτρέπει on demand, άμεση επιστροφή δειγμάτων από πειράματα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στη Γη, ανέλαβε η Intuitive Machines σε συνεργασία με τη NASA, κατόπιν συμφωνίας με το Center for the Advancement of Science in Space (CASIS).

Μέσω της συγκεκριμένης, εμπορικού χαρακτήρα, συσκευής/ υπηρεσίας, η εταιρεία θα δώσει στους αστροναύτες/ ερευνητές που διεξάγουν πειράματα στον σταθμό τη δυνατότητα να επιστρέφουν τακτικά μικρά δείγματα, και γενικότερα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους, πίσω στον πλανήτη.

Η έγκαιρη αποστολή και παράδοση δειγμάτων που φθείρονται από τον χρόνο είναι απαραίτητη για την καλή πορεία των ερευνών στο ISS National Laboratory. Επί της παρούσης, η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα πολύ λίγες φορές ανά έτος και απαιτεί επίπονο σχεδιασμό. Από πλευράς του, το TRV της Intuitive Machines θα επιτρέπει συχνές αποστολές με παραδόσεις την ίδια ημέρα- από τον ISS στα εργαστήρια των ερευνητών.

Οι πελάτες στους οποίους «στοχεύει» η συγκεκριμένη υπηρεσία θα προέρχονται από τον επιστημονικό, τον ακαδημαϊκό, τον εμπορικό και τον κυβερνητικό τομέα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η δυνατότητα αυτή θα συνεισφέρει στην περαιτέρω αξιοποίηση του ISS ως εργαστηρίου και θα αυξήσει τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των πειραμάτων που γίνονται εκεί.

Η πρώτη πτήση του TRV από τον σταθμό είναι προγραμματισμένη για το 2016. «Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, με τα μοναδικά εργαστήρια μικροβαρύτητας και το πλήρωμά του, επιτρέπει έρευνα πάνω σε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων, όπως η Φυσική και η Βιολογία. Αυτή η δυνατότητα επιστροφής μικρών φορτίων θα παρέχει ελεγχόμενες συνθήκες και ευέλικτες επιλογές για έγκαιρη ανάλυση δειγμάτων. Η επιστημονική ομάδα θα είναι σε θέση να προσαρμόσει πολύ πιο αποτελεσματικά παραμέτρους πειραμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα, να εκμεταλλευτεί μοναδικά αποτελέσματα και να διορθώνει προβλήματα που συναντώνται» σημειώνει ο Dr. Ντέιβιντ Γουλφ, ερευνητής και πρώην αστροναύτης.

Στο πλαίσιο αυτού του εγχειρήματος, η Intuitive Machines ευθύνεται για τον συνολικό σχεδιασμό και την πιστοποίηση του σκάφους, καθώς και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών στους πελάτες. Από πλευράς του, το CASIS θα παρέχει ενσωμάτωση σε όχημα εκτόξευσης σε τροχιά, καθώς και υπηρεσίες επιχειρήσεων πτήσης στο Διάστημα.

Επιστροφή του X-37B στη Γη

Στην αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ προσγειώθηκε την Παρασκευή το Χ-37B της αποστολής OTV-3 (Orbital Test Vehicle mission 3). Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, το επαναχρησιμοποιούμενο ρομποτικό σκάφος διεξήγε πειράματα σε τροχιά για 674 ημέρες (πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής στο Διάστημα για επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος), επεκτείνοντας τον συνολικό χρόνο που έχει περαστεί στο Διάστημα για το πρόγραμμα στις 1367 ημέρες.

Η τέταρτη αποστολή Χ-37Β αναμένεται να λάβει χώρα το 2015.