ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Το αρχαίο… πορτάκι που θα οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου της Αμφίπολης

Μόλις 7 μέτρα χωρίσουν τους αρχαιολόγους από την πόρτα που βρίσκεται στο βάθος του τρίτου θαλάμου!
Με aμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Μόλις εφτά μετρά χωρίσουν πλέον τους αρχαιολόγους από την αρχαία είσοδο που αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα!

Το επόμενο βήμα της ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη είναι να φτάσουν στην έκκεντρη πόρτα που έχει εντοπιστεί στο βάθος του 3ου θαλάμου.

Το άνοιγμα της είναι 0,96 μέτρα και η απόσταση που χωρίζει τους αρχαιολόγους από το σημείο είναι επτά μέτρα.

Οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυρίας Περιστέρη οι αρχαιολόγοι θα βρίσκονται στην 4η πύλη σε μία εβδομάδα. Μέχρι τότε θα συνεχίζονται οι εργασίες στον 3ο θάλαμο ώστε να αφαιρεθεί το χώμα και να μπουν τα απαραίτητα στηρίγματα.

Πότε θα φτάσουμε στη λύση του μυστηρίου

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επέμεινε στην άποψη ότι «το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα» μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τη χρονολογία την οποία δίνει η ανασκαφική ομάδα και η επικεφαλής της.


Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα ξέρουμε ποιος ή ποιοι είναι οι ένοικοι του τάφου της Αμφίπολης, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι απαντήσεις θα έχουμε, όταν τελειώσει η ανασκαφή.

«Η ανασκαφική διαδικασία είναι αρκετά χρονοβορά και όσο πιο κοντά είναι κανείς στο τέλος τόσο πιο σύνθετα γίνονται τα πράγματα. Η ανασκαφέας έδωσε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου έναν μήνα από τώρα, δηλαδή τέλος Οκτωβρίου - αρχές Νοεμβρίου», επισήμανε η κ. Μενδώνη, αναφέροντας, ωστόσο ότι αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα όριο το οποίο δεν θα αλλάξει είτε νωρίτερα είτε αργότερα.

Πάντως τελευταία πυκνώνουν και οι εικασίες που αναφέρουν ότι ο Τύμβος της Αμφίπολης δεν είναι Τάφος αλλά άλλου είδους μνημείο, όπως ηρώο ή και μαντείο.

Ξεπερνούν τα τέσσερα μέτρα οι Καρυάτιδες

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το xronometrο, το καθένα από τα μαρμάρινα βάθρα έχει ύψος 1,80 μέτρα, ενώ αυτά κάθ’ αυτά τα αγάλματα έχουν ύψος 2,27 μέτρα, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Έτσι, έχουμε εντυπωσιακά δημιουργήματα με συνολικό ύψος που ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιβλητική την παρουσία τους στην είσοδο του τρίτου θαλάμου του Τύμβου.


Όπως φαίνεται όμως, τα μαρμάρινα βάρθρα των Καρυατιδών είναι κενά γραφής, δηλαδή δεν φέρουν κάποιο σύμβολο, πόσο μάλλον επιγραφή, που να απαντά στα δεκάδες ερωτήματα που έχει δημιουργήσει στην αρχαιολογική ομάδα, την επιστημονική κοινότητα αλλά και το κοινό η ανασκαφή. Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Καρυάτιδες αποδεικνύονται και αυτές «Σφίγγες» κρατώντας καλά κρυμμένο το μυστικό του Τάφου, δηλαδή το ποιος είναι θαμμένος εκεί.

Στο μεταξύ έχει αποκαλυφθεί πλήρως το δάπεδο του πρώτου θαλάμου πίσω από τις Σφίγγες, το οποίο δεν παρουσιάζει τίποτα το αρχαιολογικά αξιοποιήσιμο, όπως και τα βάθρα. Δεν φέρει ψηφιδωτές απεικονίσεις ή άλλη διακόσμηση, που ίσως οδηγούσε σε κάποια συμπεράσματα για τη χρήση του χώρου και την ταυτοποίησή του με κάποιον ή κάποιους νεκρούς.