ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ραδιόφωνο-μυρμήγκι λειτουργεί χωρίς ρεύμα, συνδέεται με το “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” (Βίντεο)

Ένα νέο μικροσκοπικό ραδιόφωνο που ανέπτυξαν μηχανικοί των Πανεπιστημίων Στάνφορντ και της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ θέτει νέα όρια στην επικοινωνία: είναι μικρότερο απόμυρμήγκι, είναι φθηνό και δεν χρειάζεται μπαταρία.

Θα μπορούσε να συμβάλλει στη σύνδεση μιας ολόκληρης νέας γενιάς συσκευών με το“Διαδίκτυο των Πραγμάτων” και να εκπέμπει δεδομένα στον παγκόσμιο ιστό.

Τα έξυπνα σπίτια του μέλλοντος θα περιέχουν συσκευές που θα επικοινωνούν μεταξύ τους και θα συνδέονται στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη συσκευή είναι τόσο μικρή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μεγαλύτερες οικιακές συσκευές και να καταστήσει εφικτό τον έλεγχο τους μέσω διαδικτύου: μόνο η κεραία του έχει το ένα δέκατο του μήκους μιας συμβατικής κεραίας ασύρματης επικοινωνίας (Wi-Fi).

Μάλιστα έχει μηδενικές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας τροφοδοτείται από τα ίδια ταραδιοκύματα με τα οποία λαμβάνει σήμα

Η συσκευή δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τσιπ πυριτίου και καταναλώνει μόλις 1,5 μW ηλεκτρικής ενέργειας (ένα δισεκατομμυριοστό του watt).

Με άλλα λόγια, μια απλή μπαταρία ΑΑΑ θα αρκούσε για να λειτουργήσει αδιάκοπα το ραδιόφωνο για έναν αιώνα, ανέφεραν οι δημιουργοί του στο συνέδριο VLSI Circuits Digest of Technical Papers που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη.

—Το ίντερνετ των πραγμάτων

Ο όρος «Ίντερνετ των Πραγμάτων» χρησιμοποιήθηκε το 1999 από τον Βρετανό πρωτοπόρο της τεχνολογίας Κέβιν Αστον, ο οποίος και νοηματοδότησε το πεδίο αναφοράς του.

Ηταν ο πρώτος που εφάρμοσε τη χρήση ασύρματων μικροτσίπ (RFID chip) στη βιομηχανία όπου εργαζόταν, την Procter & Gamble. Το 2011, πάνω από 6,3 δισ. δολ. επενδύθηκαν σε αυτήν την τεχνολογία, ενώ εκτιμάται πως η βιομηχανία των ασύρματων μικροτσίπ θα ξεπεράσει σε τζίρο τα 20 δισ. δολ., το 2014.

Το Ιντερνετ των Πραγμάτων, εκεί όπου οι άνθρωποι είναι οι τελευταίοι αποδέκτες μιας σειράς διεργασιών ανάμεσα σε μηχανές, αναπτύσσεται ραγδαία και ήδη δύο δισεκατομμύρια συσκευές είναι διασυνδεδεμένες.

Σύμφωνα με την ερευνητική υπηρεσία BI Intelligence, ο αριθμός των εταιρικών συσκευών που θα βρίσκονται στο Διαδίκτυο, από παρκόμετρα μέχρι οικιακούς θερμοστάτες, αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2018.


Πηγή