ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η «μάγισσα» της Wall Street

Πολύ πριν το Warren Buffet και άλλους πανίσχυρους επενδυτές, η Γουόλ Στριτ είχε «κατακτηθεί» από μια γυναίκα.

Η Hetty Green κατάφερε με έξυπνες επενδύσεις να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στην ιστορία.

Η Henrietta Howland Robinson γεννήθηκε το 1834. Οι γονείς της ήταν οι Edward και Abby Robinson, οι οποίοι είχαν αρκετά μεγάλη περιουσία χάρη στον προπάππου της Hetty, ο οποίος ήταν φαλαινοθήρας.

Μέσα σε δύο γενιές, η οικογένειά της κατάφερε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο στόλο φαλαινοθηρικών στη Βόρεια Αμερική, με τον πατέρα της να αυξάνει την περιουσία της οικογένειας 20 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η «επιχειρηματική» εκπαίδευση της μικρής Hetty άρχισε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία 6 ετών διάβαζε τις οικονομικές εφημερίδες στον παππού της Gideon Howland, του οποίου η μειωμένη όραση δεν του επέτρεπε να το κάνει μόνος του. Κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων αυτών, ο παππούς της συζητούσε μαζί της γι’ αυτά που του διάβαζε.

Δύο χρόνια μετά η Hetty άνοιξε τον πρώτο της τραπεζικό λογαριασμό και λίγο καιρό μετά άρχισε να επενδύει τα χρήματά της.


Στα 13 της ανέλαβε τη διαχείριση των βιβλίων της οικογενείας… Καθόλου ασήμαντο πόστο, αν σκεφτεί κανείς το πόσο μεγάλη επιχείρηση διέθετε η οικογένειά της.

Φυσικά, όσο μεγάλωνε ο πατέρας της ενδιαφερόταν περισσότερο να τη δει… νυφούλα, παρά να γίνεται μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Έτσι, της αγόρασε ρούχα αξίας 1.200 δολαρίων (σημερινά χρήματα 30.600 δολάρια) προκειμένου να κυκλοφορεί στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη και να κάνει καλή εντύπωση στους πλούσιους νεαρούς της εποχής.

Όμως η ίδια είχε άλλα σχέδια…

Με το που παρέλαβε τα ρούχα, τα πούλησε και επένδυσε τα χρήματα που κέρδισε από αυτά.

Κι ενώ μέχρι τότε τα πήγαινε πολύ καλά με το κεφάλαιο που διέθετε, τα πράγματα πήραν διαφορετικές διαστάσεις, όταν κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα της, ο οποίος πέθανε όταν εκείνη ήταν 30 ετών.

Το ποσό που κληρονόμησε έφτανε τα 5-4 εκατομμύρια δολάρια εκείνη την εποχή (75-105 εκατ. δολάρια σε σημερινά λεφτά).

Αμέσως πήρε όσα μπορούσε και τα επένδυσε σε επισφαλή (όπως πίστευαν πολλοί) ομόλογα του εμφυλίου πολέμου.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα της, πέθανε η θεία της Sylvia Ann Howland της οποίας η περιουσία ανερχόταν στα 2 εκατ. δολάρια. Εκείνη όμως άφησε όλα της τα υπάρχοντα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, στο γιατρό και τις νοσοκόμες της και σε μερικά ξαδέρφια της Hetty.

Η νεαρή γυναίκα όμως ένιωσε αδικημένη και έχοντας ως μότο ζωής αυτό που κάποτε της είχε πει ο πατέρας της («ποτέ μη δίνεις τίποτα σε κανέναν, ούτε καν καλοσύνη»), αποφάσισε να προσβάλει τη διαθήκη.


Έφτασε μέχρι και στο σημείο να πλαστογραφήσει μια καινούρια, σύμφωνα με την οποία όλη η περιουσία της θείας πήγαινε σε εκείνη. Το δικαστήριο όμως δεν την πίστεψε και τελικά η Hetty κατάφερε να πάρει μόλις (!) 600.000 δολάρια.

Στο μεσοδιάστημα, το 1867, παντρεύτηκε τον επιτυχημένο επιχειρηματία Edward Green, τον οποίο έπεισε να υπογράψει ένα προγαμιαίο συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο η περιουσία του καθενός ήταν ανεξάρτητη και κανένας από τους δυο τους δεν είχε δικαίωμα στα χρήματα του άλλου.

Μερικά χρόνια μετά ο σύζυγός της είχε σπαταλήσει μια περιουσία 2 εκατομμυρίων δολαρίων, και στην προσπάθειά του να ισορροπήσει τα οικονομικά του δεινά, δανείστηκε χρήματα από τράπεζες βάζοντας ως εγγύηση την περιουσία της συζύγου του!

Σύντομα τα χρέη του διογκώθηκαν και παρότι η Hetty ανακάλυψε με έκπληξη το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου, αποφάσισε να τον βοηθήσει. Έμεινε μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του και τον φρόντισε ενώ η υγεία του χειροτέρευε.

Λέγεται ότι η Hetty μετακόμιζε συχνά από γειτονιά σε γειτονιά, στην προσπάθειά της να πληρώνει λιγότερους φόρους, παρά την αμύθητη περιουσία της. Επίσης, τα μέσα ενημέρωσης της εποχής ανέφεραν ότι δεν τα πήγαινε καθόλου καλά ούτε με την προσωπική υγιεινή, καθώς έπλενε πολύ σπάνια τα ρούχα της. Ακόμη, παζάρευε πάντα τις τιμές για οτιδήποτε ήθελε να αγοράσει, ενώ αρνιόταν να πληρώσει για κάτι, αν μπορούσε να το αποφύγει, ανεξάρτητα με την υπηρεσία που της προσφερόταν.

Για αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους η Hetty «κέρδισε» το παρατσούκλι «Η μάγισσα της Wall Street», αν και για πολλούς ήταν απλά η… «μεγαλύτερη μίζερη γυναίκα του κόσμου», αναφέρει ο Daven Hiskey σε άρθρο του για το Today I Found Out.

Παρότι, το ακριβές ποσό της περιουσίας της δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι κατά το θάνατό της, στις 3 Ιουλίου του 1916, σε ηλικία 82 ετών η Hetty είχε συγκεντρώσει πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5 δισ. σήμερα).