ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ο πολιτισμός των Ινδιάνων μέσα από τις φωτογραφίες του Edward S. Curtis

O αμερικανός φωτογράφος και εθνολόγος Edward S. Curtis έχει αφήσει ως παρακαταθήκη πάνω από 1.500 φωτογραφίες από την παραδοσιακή ζωή των Ινδιάνων πριν την οριστική εξολόθρευσή τους, αλλά και σπάνια στοιχεία και ντοκουμέντα για τις φυλές τους, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία ισχυρή προφορική και γραπτή παράδοση που παραμένει, το συναρπαστικό έργο του Curtis είναι η μοναδική τόσο πλούσια γραπτή καταγεγραμμένη ιστορία της Βόρειας Αμερικής την εποχή των Ινδιάνων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το έργο του εκτέθηκε στο Rencontres d'Arles φεστιβάλ στη Γαλλία το 1973. Ολόκληρη η δουλειά του Curtis βρίσκεται δημοσιευμένη στο βιβλίο "The North American Indian" και εκδόθηκε ανάμεσα στο 1907 και το 1930.


Ο φωτογράφος χρειάστηκε περίπου τριάντα χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνα και το έργο του, ταξίδεψε σε όλη την ήπειρο, στην Αλάσκα και τον Καναδά, στα σύνορα με το Μεξικό, ακόμα και στις αρχές του Αρκτικού Ωκεανού.

Μία ρομαντική εικόνα της Βόρειας Αμερικής και του ινδιάνικου τρόπου ζωής, πριν αυτοί εκδιωχθούν οριστικά από τη γη τους και απογυμνωθούν από τα δικαιώματά τους. Σε αντίθεση με τις δημοφιλείς απεικονίσεις των ινδιάνων της Αμερικής που εμφανίζονται ως "απολίτιστοι" και "ανθρωποφάγοι" και την κινηματογραφική παραποίηση της πραγματικότητας, οι φωτογραφίες του Curtis δίνουν μία εντελώς διαφορετική οπτική για τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των Ινδιάνων, με εικόνες που πλαισιώνονται από εντυπωσιακά φυσικά τοπία.

Όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος «τα αποτελέσματα της έρευνας θα έπρεπε να σέβονται τον τρόπο ζωής και τις παραδόσεις ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς που γέννησε ποτέ η ιστορία».