ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Tiananmen 4 Ιουνίου 1989: Τι απέγινε ο άνδρας που σταμάτησε τα άρματα μάχης;

Η εικόνα του Tank Man, του άνδρα ο οποίος κρατώντας στα χέρια του δυο πλαστικές σακούλες, σταμάτησε με το σώμα του μια ολόκληρη φάλαγγα αρμάτων μάχης στο κέντρο του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια της καταστολής της εξέγερσης της Τιενανμέν, το 1989, έρχεται στην επικαιρότητα 25 χρόνια μετά, λόγω της σχετικής επετείου.

Για πολλούς ανθρώπους στην Κίνα η φωτογραφία, η οποία έγινε ένα από τα πιο δυνατά σύμβολα της ιστορίας της ανθρωπότητας για τον 20ό αιώνα, είναι ακόμη άγνωστη, ενώ πλην ελαχίστων φωτογράφων που αποθανάτισαν και κράτησαν καταγεγραμμένη την εικόνα, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να την καταστρέψουν ή τους κατασχέθηκε.

Οι θεωρίες για την τύχη του μυστηριώδους άνδρα ποικίλουν, ενώ και η ταυτότητά του είναι ουσιαστικά άγνωστη.

Ήταν φοιτητής

Η εφημερίδα The Sunday Express ανέφερε ότι επρόκειτο για τον 19χρονο φοιτητή Γουάνγκ Γουεϊλίν και επικαλέστηκε μαρτυρίες φίλων του, οι οποίοι εξέφρασαν φόβους ότι του επιβλήθηκε η θανατική ποινή και εκτελέστηκε.

Παρ’ όλα αυτά, ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας και πρόεδρος της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν είχε αρνηθεί κάθε γνώση περί σύλληψης του άνδρα ή ακόμη ότι γνώριζε το όνομά του.

Απομακρύνθηκε για την ασφάλειά του

Μάρτυρες θυμούνται τον άνδρα να σκαρφαλώνει στο πρώτο άρμα μάχης της φάλαγγας και να μιλά με τον οδηγό του. Ο Τζαν Γουόνγκ, πρώην ανταποκριτής της καναδικής TorontoGlobe and Mail στο Πεκίνο, θυμάται, σύμφωνα με τον Independent, το άρμα να προσπαθεί πολλές φορές να προσπεράσει πλαγίως τον άνδρα, πριν σβήσουν τις μηχανές τους.

«Νομίζω ότι δύο άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν στα πλάγια έτρεξαν και τον άρπαξαν – όχι εχθρικά, πιθανότατα για να τον προστατέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουόνγκ.

Σε άλλες μαρτυρίες, ωστόσο, σημειώνεται ότι απομακρύνθηκε όχι από ομοϊδεάτες και φίλους του, αλλά από πράκτορες των αρχών ασφαλείας, οι οποίοι τον συνέλαβαν.

Είναι ακόμη ζωντανός

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος της τηλεόρασης Μπάρμπαρα Γουόλτερς είχε αντιπαρατεθεί με τον κ. Ζεμίν, έναν χρόνο μετά την καταστολή της εξέγερσης, κρατώντας στα χέρια της την φωτογραφία του Tank Man.

«Το γεγονός ότι τα άρματα μάχης δεν πέρασαν πάνω από το σώμα του είναι ενδεικτικό για την τύχη του. Πιστεύω ότι δεν σκοτώθηκε ποτέ», είχε δηλώσει ο τότε γ.γ. του ΚΚ Κίνας.

Πολλοί θεωρούν ότι η κινεζική αστυνομία δεν κατάφερε ποτέ να τον εντοπίσει, καθώς οι συναγωνιστές του τον έκρυψαν μέσα στο πλήθος.

Κινέζος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει ότι οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τον άνδρα.

«Δεν μποερούμε να τον βρούμε. Έχουμε το όνομά του από τους δημοσιογράφους.Έχουμε ελέγξει μέσω υπολογιστών, αλλά δεν τον βρίσκουμε ούτε ανάμεσα στους νεκρούς ούτε ανάμεσα στους κρατουμένους», ανέφερε.

Εγκατέλειψε την ηπειρωτική Κίνα

Καθηγητής στο Χονγκ Κονγκ έχει ισχυριστεί ότι ο Tank Man ήταν αρχαιολόγος και φίλος του, ο οποίος είχε φθάσει στο Πεκίνο από την Τσανγκσά για να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις. Ο καθηγητής ισχυρίζεται ότι ο άνδρας δραπέτευσε στην Ταϊβάν (Εθνικιστική Κίνα) και προσελήφθη από το Εθνικό Μουσείο του Παλατιού. Το ίδιο το μουσείο, ωστόσο αρνήθηκε τις σχετικές πληροφορίες.

Το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας έχει αναφέρει επίσης ότι ο άνδρας που σταμάτησε το τανκ έχει δραπετεύσει στην Ταϊβάν.

Εκτελέστηκε

Ο Μπρους Χέρσενσον, στενός συνεργάτης του Αμερικανού πρώην προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον, ανέφερε το 1999 ότι ο άνδρας εκτελέστηκε 14 ημέρες μετά το περιστατικό.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι εκτελέστηκε αρκετούς μήνες αργότερα.

Πολλοί, ωστόσο, παραμένουν πεπεισμένοι ότι ο Tank Man είναι ζωντανός και δεν έχει καν γνώση της παγκόσμιας δημοσιότητας την οποία έχει λάβει η φωτογραφία του, λόγω της αυστηρής κινεζικής λογοκρισίας.