ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Ποια είναι η πόλη με τον πιο βρώμικο αέρα παγκοσμίως;

Ο αέρας που αναπνέουν οι περισσότεροι κάτοικοι πόλεων στον κόσμο δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφαλείας και η ποιότητά του επιδεινώνεται, αποκαλύπτει σε έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το Νέο Δελχί είναι η πόλη με τον πιο βρώμικο αέρα παγκοσμίως, ενώ μόνο στο 12% των αστικών κέντρων, για τα οποία υπάρχουν επαρκή δεδομένα, ο αέρας μπορεί να χαρακτηριστεί καθαρός. Τα επίπεδα ασφαλείας του ΠΟΥ βασίζονται στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων - εισπνεύσιμων, με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα (PM10) και αναπνεύσιμων με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM2.5). Για τα πρώτα, το όριο ασφαλείας έχει οριστεί στα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και για τα δεύτερα στα 10 μικρογραμμάρια το χρόνο κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στη νέα έκθεση καλύπτουν 1.600 πόλεις - 500 περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη βάση δεδομένων - σε 91 χώρες. Σύμφωνα με αυτά, περίπου ο μισός πληθυσμός αστικών κέντρων εκτίθεται σε αέρα που είναι τουλάχιστον 2,5 φορές πιο βρώμικος σε σχέση με τις συστάσεις του ΠΟΥ, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας.

«Πάρα πολλά αστικά κέντρα σήμερα είναι καλυμμένα σε τέτοιο βαθμό από βρώμικο αέρα που ο ουρανός τους είναι αόρατος», δήλωσε η αρμόδια βοηθός γενική γραμματέας του οργανισμού Φλάβια Μπούστρεο. «Είναι επικίνδυνο να αναπνέει κανείς αυτόν τον αέρα.»

Από τις 20 πιο βρώμικες πόλεις, οι 13 βρίσκονται στην Ινδία. Η πρωτεύουσα βρίσκεται στην κορυφή της «γκρίζας» παγκόσμιας κατάταξης με ετήσιο μέσο όρο τα 153 μικρογραμμάρια PM2.5. Όσο για το Πεκίνο, που τα τελευταία χρόνια φιγουράρει συχνά στα διεθνή πρωτοσέλιδα με φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα αχανές γκρίζο σύννεφο και ανθρώπους να προσπαθούν να προστατευθούν με μάσκες, βρίσκεται στην 77η θέση με συγκεντρώσεις 56 μικρογραμμαρίων. Τα δεδομένα αυτά μάλιστα είναι από το 2010. Τον Ιανουάριο του 2013, η κινεζική πρωτεύουσα «χτύπησε» το ιστορικό ρεκόρ των 900 μικρογραμμαρίων!

Στον αντίποδα, ο ΠΟΥ ξεχωρίζει την Κοπεγχάγη και την Μπογκοτά ανάμεσα στις πόλεις που έχουν βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ατμοσφαιρικού τους αέρα προωθώντας εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεων, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα.

Όσο για την Ελλάδα, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εισπνεύσιμων σωματιδίων κατεγράφησαν στο σταθμό του Πανοράματος - 37 μικρογραμμάρια ανά κ.μ. με όριο τα 20. Το Πανόραμα και τα Ιωάννινα κατέγραψαν συγκεντρώσεις 27 μικρογραμμαρίων ανά κ.μ. - σχεδόν τρεις φορές πάνω από το όριο ασφαλείας του ΠΟΥ - για τα πιο επιβλαβή αναπνεύσιμα σωματίδια.