ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

"Τελείωσε και επίσημα το παραμύθι του θερμοκηπίου!! - Αναπάντεχη έκθεση της ΝΑSA δείχνει πως η Ανταρκτική κερδίζει περισσότερο πάγο από όσο χάνει"

Μελέτες δείχνουν πως ενώ στη μια πλευρά λιώνει και χάνεται, σε ένα άλλο σημείο, ο πάγος πυκνώνει

Σύμφωνα με τη ΝASA και τη νέα ανατρεπτική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Ανταρκτική αυτή τη στιγμή κερδίζει περισσότερο πάγο από ό, τι χάνει. Τα εκπληκτικά ευρήματα που έχουν πραγματικά διχάσει και μπερδέψει την επιστημονική κοινότητα, παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Journal of Glaciology.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως νέα δεδομένα δεν αμφισβητούν αυτό που χρόνια τώρα δείχνουν άλλες επιστημονικές μετρήσεις, ό,τι δηλαδή οι πάγοι λιώνουν με αυξημένο ρυθμό εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αυτό που εν ολίγοις αναδεικνύουν είναι πως οι απώλειες αντισταθμίζονται εξίσου γρήγορα. Αναπάντεχη έκθεση της ΝΑSA δείχνει πως η Ανταρκτική κερδίζει περισσότερο πάγο από όσο χάνει.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και μετρήσεις τελευταίων δεκαετιών, οι ερευνητές εκτιμούν πως το στρώμα πάγου της Ανταρκτικής που άρχισε να συσσωρεύεται στην ήπειρο πριν από 10.000 χρόνια σημειώνει αύξηση κατά 112 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως από το 1992 έως το 2001. Αυτό το "καθαρό κέρδος" σημείωσε πτώση μεταξύ 2003 και 2008 - φτάνοντας τους 82 δισ. τόνους ετησίως, αλλά μετά επανήλθε.

Αν και φαινομενικά η έρευνα δείχνει να ανατρέπει όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα και από αρκετά μέσα εμφανίζεται κάπως έτσι, η αλήθεια είναι πως συμπληρώνει την άλλη θεωρία, μια και τα δύο μεγέθη διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο.

"Είμαστε ουσιαστικά σε συμφωνία με άλλες μελέτες που δείχνουν αύξηση στην απώλεια του πάγου στην Ανταρκτική" δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής J. Zwally ο οποίος εξηγεί πως η διαφωνία είναι για την Ανατολική Ανταρκτική και το εσωτερικό της Δυτικής Ανταρκτικής." Έκεί, βλέπουμε μια αύξηση του πάγου που υπερβαίνει τις απώλειες σε άλλες περιοχές"αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης ο οποίος όμως υπογραμμίζει πως αυτά τα δεδομένα ίσως ανατραπούν μέσα σε 20 -30 χρόνια και προβλέπει πως ο ρυθμός της απώλειας θα υπερτερήσει εκείνου του κέρδους.

Ωστόσο μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε από διαφορετική ομάδα προκάλεσε επίσης αίσθηση καθώς δείχνει πως η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει έως και τρία μέτρα αν οι τεράστιες πλάκες πάγου της δυτικής πλευράς κυλήσουν στον ωκεανό εξαιτίας του λιώσιμο των πάγων που τις συγκρατεί. Κάτι που όμως ίσως πάρει αιώνες και που σημαίνει πως δεν υπάρξει μεταβολή της θερμοκρασίας που δείχνει πως σε ετήσια κλίμακα αυξάνει. Αυτό το φαινόμενο θα προκληθεί αν τελικά οι μεγάλοι παγετώνες χάσουν τη μάχη με την άνοδο της θερμοκρασίας και πάψουν να στηρίζουν την τεράστια πλάκα πάγου.