ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Loading...

Η Hitachi κατασκευάζει τον ταχύτερο ανελκυστήρα

Η ιαπωνική Hitachi ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκαταστήσει τον ταχύτερο ανελκυστήρα στο Οικονομικό Κέντρο Guangzhou CTF, στο Guangzhou της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπέρ-υψηλής ταχύτητας ανελκυστήρας της Hitachi θα μπορεί να διασχίζει τα 440 μέτρα από το ισόγειο του Guangzhou CTF έως τον 95ο όροφο σε μόλις 43 δευτερόλεπτα. Η ταχύτητα που θα αναπτύσσεται θα φτάνει τα 72 χλμ/ ώρα ή 1.200 μέτρα/ λεπτό, γεγονός που θα τον καθιστά τον ταχύτερο ανελκυστήρα στον κόσμο.

Σύμφωνα με την Hitachi, θα διατηρηθούν όλα τα απαραίτητα στάνταρ ασφάλειας και άνεσης, για τη μεταφορά των επιβατών. Πιο αναλυτικά, πρόκειται να προσαρμοστεί ένα ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σύστημα φρένων το οποίο θα ενεργοποιείται άμεσα όταν οι αισθητήρες αντιλαμβάνονται ότι έχει αναπτυχθεί ταχύτητα υψηλότερη από το κανονικό.

Μάλιστα, για να επιτευχθεί το άμεσο σταμάτημα σε τέτοιου επιπέδου ταχύτητες, το σύστημα φρένων θα κατασκευαστεί από υλικά ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, θα ενσωματωθεί σύστημα που θα περιορίζει τις πλευρικές δονήσεις, ενώ θα υπάρχει και σύστημα ελέγχου της πίεσης της καμπίνας για να αποτρέπεται το φαινόμενο των «βουλωμένων αυτιών» που παρατηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις.


Συνολικά, στο Οικονομικό Κέντρο Guangzhou CTF θα εγκατασταθούν από την ιαπωνική εταιρεία 95 διαφορετικοί ανελκυστήρες, που θα καλύπτουν κάθε όροφο κάθε στιγμή. Από αυτό το σύνολο μόνο δύο θα είναι οι ανελκυστήρες υπέρ-υψηλής ταχύτητας που περιγράφηκαν πιο πάνω, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι 28 για την μεταφορά οχημάτων και φορτίων, 13 υψηλής ταχύτητας και οι υπόλοιποι 52 χαμηλής και μέσης ταχύτητας.

Το Οικονομικό Κέντρο Guangzhou CTF αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2016 και θα έχει 111 ορόφους και ύψος 530 μέτρα, ενώ θα υπάρχουν και πέντε όροφοι κάτω από την επιφάνεια της γης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hitachi είχε κατασκευάσει τον πρώτο υψηλής ταχύτητας ανελκυστήρα που εγκαταστάθηκε το 1968 στο κτίριο Kasumigaseki, τον πρώτο ουρανοξύστη της Ιαπωνίας. Όταν θα τεθεί σε λειτουργία το 2016, ο ανελκυστήρας της Hitachi θα γίνει ο ταχύτερος στον κόσμο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατέχει σήμερα η Toshiba με τον ανελκυστήρα στον ουρανοξύστη Taipei 101, στην Ταϊβάν.